Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3/11/2011 πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του αγίου και ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στην Αριδαία με την ευκαιρία της Πανηγύρεως του Ιερού Ναού των Οσίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας και της 99ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό.
Την πανήγυρη ελάμπρυνε με την παρουσία του
ο Σεβασμιώτατος Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκκλησίας Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος με τη συνοδεία του, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και προεξήρχε της πανηγύρεως.

Την Τιμία Κάρα του Αγίου Ελευθερίου, την οποία και μετέφερε από την Ιερά Μητροπολιτική επαρχία του, παρέδωσε στον Προεξάρχοντα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς του Αρχιμανδρίτη Χαρίτωνα. Στην υποδοχή μετείχαν επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων και μεγάλος αριθμός κληρικών και πιστών. Παρόντες ήταν, ο Δήμαρχος Αριδαίας, ο Ταξίαρχος κ. Πέτρος Γεωργίου, ως εκπρόσωπος της Δεύτερης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των φορέων.

Αμέσως μετά την υποδοχή τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων Νικάνορος και Ιωαννικίου. Ακολούθησε η καθιερωμένη Περιφορά της Ιεράς Εικόνος των εορταζομένων Αγίων και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ελευθερίου προς αγιασμό του λαού και της πόλεως της Αριδαίας.

Κατά τον Εσπερινό ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ελασσώνος για την μετακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ελευθερίου και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Εσθονίας κ. Στέφανο και την συνοδεία του για την τιμητική παρουσία τους στην Πανήγυρη.






Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας σημείωσε ότι το πρώτο βήμα έγινε από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, αφού αυτός ανέλαβε την συγγραφή Ακολουθίας του Αγίου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος και των συν αυτώ ιερομαρτύρων, πρώτου επισκόπου της Εσθονικής Εκκλησίας, και μετείχε στον εορτασμό της ιεράς μνήμης τους, θρονικής εορτής της τοπικής Εκκλησίας. Προσέφερε μάλιστα στον Σεβασμιώτατο έναν ιστορικό σταυρό ευλογίας με χαραγμένα επάνω του ονόματα μαρτύρων της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος κήρυξε τονίζοντας ότι με βάση την πίστη στον Θεό οι πρόγονοί μας αποτίναξαν την σωματική δουλεία και με βάση την ίδια πίστη οι εορταζόμενοι άγιοι αποτίναξαν την δουλεία της αμαρτίας. Αυτή την πίστη, την στροφή στον Θεό -σημείωσε- μας καλούν οι άγιοί μας να πραγματοποιήσουμε σήμερα. Η λέξη «κρίση» για τους κινέζους είναι συνώνυμη της λέξης «ευκαιρία». Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Να στραφούμε στον Θεό και να νικήσουμε τα πάθη μας. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε το κήρυγμά του με την ευχή ο Θεός να χαρίζει στον τόπο αυτό την αιώνια ελευθερία.