Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου και από ώρα 21:30 έως 00:15 θα τελεστεί Αγρυπνία προς τιμήν του ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης.

ΒΙΟΣ
Ο Άγιος Χαράλαμπος ή Χαραλάμπης (89-202) είναι Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος έζησε κατά τον 1ο και 2ο αιώνα. Υπήρξε πρεσβύτερος στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έδωσε μαρτυρικώς τη ζωή του. Τα
μόνα στοιχεία που έχουμε περί του βίου του προέρχονται από συναξάρια και είναι ιδιαίτερα συνοπτικά[1].
Ο Άγιος Χαράλαμπος έδρασε κατά το 2ο αιώνα στη Μικρά Ασία. Στην εποχή του βασιλιάς ήταν ο Σεπτίμος Σεβήρος (193-211), ενώ ο Λουκιανός ήταν ο ηγεμόνας της πόλης. Ο ίδιος υπήρξε φλογερός διδάσκαλος της χριστιανικής πίστεως και έτσι συνελήφθη ενώ δίδασκε, ύστερα από εντολή του ηγεμόνα της πόλης. Μετά από βασανιστήρια και εν μέσωθαυμάτων, οι βασανιστές του Πορφύριος και Βάπτος, όπως και τρεις γυναίκες πίστεψαν στο Χριστό, ενώ αφού θεράπευσε το Λικίνιο αφέθηκε ελεύθερος[2]. Το γεγονός εξόργισε τον Βασιλιά, με αποτέλεσμα να διατάξει τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στη Ρώμη. Εκεί οδηγήθηκε σε νέα βασανιστήρια. Ο Χαράλαμπος όμως παρέμεινε σταθερός στην πίστη του, πραγματοποιώντας και νέα θαύματα[3]. Κατά τη διάρκεια παραμονής του μάλιστα στις φυλακές, η Γαλήνη, η κόρη του Σεβήρου ασπάστηκε το χριστιανισμό. Τελικά ο δήμιος αποκεφάλισε τον Άγιο Χαράλαμπο, όπως και τις τρεις γυναίκες. Ήταν 113 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου.
Η τίμια κάρα του Αγίου σήμερα φυλάσσεται στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.