Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ


Την Κυριακή 3 Ιουνίου, εορτή της Πεντηκοστής, τελέσθηκε για πρώτη φορά μετά από 42 ολόκληρα χρόνια η Θεία Λειτουργία στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Έδεσσα.

Στην Θεία Λειτουργία προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΙΩΗΛ, ο οποίος, αφού στο κήρυγμά του μίλησε για το Άγιο Πνεύμα και τα χαρίσματα που δωρίζει στους ανθρώπους, ένα από τα οποία είναι η γαλήνη των λογισμών
και των πράξεων, στην συνέχεια εξήρε την σπουδαιότητα της επαναλειτουργίας του Ιερού Ναού.

Η πρώτη αυτή Θεία Λειτουργία αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός για όλη την Ιερά Μητρόπολη. Ο ναός αυτός είναι κτίσμα των βυζαντινών χρόνων και αποτελεί κόσμημα και κεντρικό σημείο αναφοράς για την ιστορία της πόλεως Εδέσσης και όλης της Μητροπόλεως. Αφού έγινε η αρχιτεκτονική και αγιογραφική του αποκατάσταση από την αρχαιολογική υπηρεσία, αποδόθηκε και πάλι στην Ιερά Μητρόπολη και στην τέλεση των ιερών ακολουθιών. Η επαναλειτουργία του, όπως έχει δηλώσει κατ  ἐπανάληψιν ο Μητροπολίτης μας, είναι μια από τις πιο ευτυχείς στιγμές της μέχρι σήμερα αρχιερατικής Του διακονίας.

Μέσα στο 2012 είχαν τελεσθεί οι ακολουθίες του Ακαθίστου και του Εσπερινού της Αγάπης, το κορυφαίο όμως μυστήριο της Θεία Ευχαριστίας τελέσθηκε για πρώτη φορά κατά την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, την Πεντηκοστή.
Με την χάρη του Θεού, θα τελούνται πλέον συχνά ακολουθίες στον ιστορικό αυτόν ναό, διότι οι εκκλησίες δεν είναι απλά μνημεία η μουσεία, αλλά τόποι ζωής και αγιασμού των πιστών και ανυψώσεώς τους από την γη στον ουρανό και από τα πρόσκαιρα στα αιώνια.