Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε τη Δευτέρα 8/8, στις 19.00, τον αγιασμό για την έναρξη των Μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως με την επωνυμία «Ρωμανός ο Μελωδός», στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μητροπόλεως) Γιαννιτσών.

Στην ομιλία του τόνισε ότι η υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στις μέρες μας για τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και αναφέρθηκε στα παραδείγματα της
μελοποίησης ύμνων στη Φιλανδική γλώσσα, στη λειτουργική χρήση της Βυζαντινής Μουσικής στην Ρωσία και τη Βουλγαρία και στη γενικότερη κινητικότητα στον τομέα της εκμάθησης της στις Ι. Μητροπόλεις της Ελλάδος. Τέλος παρουσίασε τον νέο Διευθυντή της Σχολής κ. Αριστοτέλη Βογιατζόγλου και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του και στο έργο της Σχολής.

Τα μαθήματα της Σχολής αρχίζουν την Τρἰτη 9/10, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγράφονται στα τμήματα της Σχολής εντός του μηνός Οκτωβρίου.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ιδρύθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τον Σεπτέμβριο του 2003. Από τον Αύγουστο του 2004 η Σχολή αναγνωρίστηκε από το κράτος (ΦΕΚ 1225, τ. Β΄, 10-8-04). Τον Σε­πτέ­μ­­βρι­ο του 2004 δι­ε­νερ­γή­θη­καν οι πρώτες κατατακτήριες εξετάσεις. Τον Ιούνιο του 2005 (22/6) δι­ε­νερ­γή­θη­καν οι πρώτες πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις και εκδόθηκαν τα πρώτα πτυχία και διπλώματα. Στα τμήματα της Σχολής φοιτούν ετησίως περίπου 150 μαθητές και μαθήτριες.