Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ''ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ''

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε η Ομιλία - Συζήτηση με θέμα: ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.

Στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης μετείχε επίσημα η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, μαζί με άλλους
φορείς της πόλεως και της περιοχής.

Το θέμα ανέπτυξε ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου (Δρ. Θεολογίας), Διευθυντής που περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών και ο Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς  Μητροπόλεως, ο οποίος κατά την έναρξη της εκδήλωσης μετέφερε σε όλους τις ευχές του Μητροπολίτου και έκανε την παρακάτω δήλωση:


«Η συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως στην διοργάνωση αυτή επαινέθηκε αλλά και κατακρίθηκε από ορισμένους. Κατηγορήθηκε η Μητρόπολη ότι προσπάθησε με τη συμμετοχή της να «αποσπάσει πιστοποιητικά πολιτικής ορθότητας» η ότι μετέχει σε μία προσπάθεια στοχοποίησης συγκεκριμένης κομματικής ιδεολογίας. Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτό το ζήτημα οφείλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:
Η Εκκλησία είναι υπεράνω κομμάτων και κομματικών ιδεολογιών, από όπου και αν προέρχονται αυτές. Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα με κάποια κομματική ιδεολογία και να την θέσει υπεράνω της χριστιανικής του ιδιότητας, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.
Η Εκκλησία διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα αλλά και το χρέος να διδάσκει στο λογικό ποίμνιό Της και προς όλες τις κατευθύνσεις την αλήθειά Της και να στηλιτεύει το ψέμα η την πλάνη είτε αυτή προέρχεται από άλλη θρησκεία, είτε αυτή προέρχεται από αίρεση, είτε αυτή προέρχεται από κάποια φιλοσοφική, ιδεολογική, πολιτική κοσμοθεωρία. Αυτή είναι και η αιτία κατά την είκοσι αιώνων ιστορία Της διώχθηκε άλλοτε από βασιλείς και αυτοκράτορες και άλλοτε από σοβιετικού τύπου ολοκληρωτικά καθεστώτα αριστερών ιδεολογιών. Διώχθηκε σκληρά επειδή και μόνη η παρουσία Της στον κόσμο αποτελεί «βάρος» και «έλεγχο» για όσους επέλεξαν να εγκαταλείψουν το ύδωρ της ζωής και να ανακαλύψουν δικό τους «συντετριμμένον φρέαρ» και να ποτίσουν -πολλές φορές δια της βίας- τους ανθρώπους από αυτό.
Κανένας πραγματικός Χριστιανός δεν μπορεί να ταυτίζεται με πολιτικές ιδεολογίες, οι οποίες περιέχουν θέσεις σαφώς αντίθετες με την πίστη του. Είτε όταν την προσβάλλουν ευθέως και την πολεμούν ποικιλότροπα όπως τα αθεϊστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», είτε όταν την υποσκάπουν με δολιότητα, υποβιβάζοντας το ανθρώπινο πρόσωπο με τον τρόπο που δίδαξε και δυστυχώς εφάρμοσε με τραγικές συνέπειες ο ναζισμός.

Και στις μέρες μας βλέπουμε να γίνεται η Εκκλησία του Χριστού άλλοτε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από δεξιόστροφες ιδεολογίες και άλλοτε προσφιλής στόχος επιθέσεων από πολιτικούς σχηματισμούς αριστερών πεποιθήσεων. Για τον λόγο αυτόν ακριβώς η τοπική Εκκλησία μετέχει σε αυτή τη διοργάνωση. Ως Εγγυήτρια της αμερόληπτης αντιμετώπισης ενός ζητήματος που έχει γίνει δυστυχώς επίκαιρο στις μέρες μας. Που αποδεδειγμένα απασχολεί και προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο· όλους. Και αυτούς που από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον θέλουν να γνωρίζουν την θέση της Εκκλησίας, ιδιαίτερα όμως αυτούς που ανήκουν στην Εκκλησία και ως συνειδητοί Χριστιανοί.
Ας μην ανησυχούν λοιπόν όσοι ανησυχήσανε. Αυτή η εκδήλωση δεν έχει σκοπό να δώσει ύποπτες πολιτικές κατευθύνσεις. Δεν προσπαθεί να στρέψει κανέναν αριστερά η δεξιά!
Στόχος και προσδοκία μας είναι να μας βοηθήσει να δούμε καθαρότερα την αλήθεια και να υψωθούμε ψηλότερα. Εκεί  που πραγματικά ανήκουμε όλοι.»








Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο ομιλητής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

  • Υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία άγιος που μαρτύρησε για την αντίστασή του στις θηριωδίες του ναζισμού. Πρόκειται για τον άγιο Αλέξανδρο του Μονάχου (Αλέξανδρος Schmorell ). (Βλ. περισσότερα στη δνση: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/03/blog-post_4666.html).
  • Για την Εκκλησία, η απόρριψη του ναζισμού ανήκει στα αυτονόητα. Ο υποβιβασμός του ανθρώπου, όπως διδάσκεται από τον ρατσισμό, αποτελεί ύβρι.
  • Βασικά σημεία αναφοράς του ναζισμού είναι η έννοιες της γης και του αίματος. Δηλαδή της αυτοχθονίας και της φυλετικής καταγωγής. Ο Χριστιανός όμως καλείται να τα ξεπεράσει και τα δύο. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο Αβραάμ, ο οποίος κλήθηκε από τον Θεό να εγκαταλείψει γη και συγγενείς προκειμένου να αναδειχθεί υπόδειγμα πίστεως και γενάρχη του λαού του Θεού. Μία ακόμη μεγαλύτερη ξενιτεία όμως, πραγματοποιήθηκε στο πρόσωπο του Χριστού.
  • Υπάρχουν κληρικοί στην ιστορία της πατρίδος μας που υπερασπίστηκαν ενώπιον του ναζισμού διωκόμενους με ρατσιαστικά κριτήρια συμπατριώτες τους. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ζακύνθου κυρός Χρυσόστομος, όταν του ζητήθηκε κατάλογος των εβραίων από τους ναζί, προσέθεσε σε αυτόν και το δικό του όνομα. Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός επίσης, την περίοδο της κατοχής, έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Χίτλερ ενάντια στις θηριωδίες των ναζί και ολοκαυτώματος βρισκόταν σε εξέλιξη.
  • Έκλεισε μάλιστα με μία φράση της γιαγιάς του, η οποία υπήρξε πολλές φορές πρόσφυγας και μετανάστης, που αποκαλύπτει την βιωματική σχέση ενός πραγματικού Χριστιανού με την έννοια της χριστιανικής αγάπης προς όλους: «Ζητιάνο μη διώξεις ποτέ! Μπορεί να είναι ο Χριστός μεταμορφωμένος.»
Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή και διάρκεια στην κατάμεστη αίθουσα.