Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΕ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Ιερά Μητρόπολις διοργάνωσε διήμερη προσκυνηματική εκδρομή για την Σύναξη Νέων της Έδεσσας στην Βόρειο Ελλάδα και στη Βουλγαρία το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου.
Τους εκδρομείς συνόδευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ, υπεύθυνος της Συνάξεως.

Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αναλήψεως
Δράμας (Σίψα), κτήτορας της οποίας είναι ο Όσιος Γεώργιος ο Νέος Ομολογητής (Καρσλίδης), και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγίου. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος τους επιφύλαξε θερμή υποδοχή και Αβραμιαία φιλοξενία.

Στη συνέχεια περνώντας τα σύνορα γνώρισαν την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην κωμόπολη Χατζίντιμοβο της Νότιας Βουλγαρίας. Τον Σεβασμιώτατο και τους εκδρομείς υποδέχθηκε και φιλοξένησε ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου (Βουλγαρίας) κ. Ναθαναήλ.

Από την Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου συνέχισαν για την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, την Σόφια, η οποία έλαβε το όνομα της από τον ιστορικό Βυζαντινό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο κέντρο της πόλης. Εκεί διανυκτέρευσαν. Την επομένη το πρωί οι προσκυνητές λειτουργήθηκαν στον ιστορικό ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης συλλειτούργησε με Αρχιερείς της τοπικής Εκκλησίας.

Στη συνέχεια οι προσκυνητές έχοντας επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο έγιναν δεκτοί από την Α.Μ. τον Πατριάρχη της Βουλγαρικής Εκκλησίας κ. ΝΕΟΦΥΤΟ. Ο Μακαριώτατος μίλησε με θερμά λόγια και εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, τόνισε δε ότι η Ελλαδική Εκκλησιά αποτελεί για την Βουλγαρική Εκκλησία πρότυπο. Προσέθεσε επίσης ότι η Ελλαδική Εκκλησία αποδείχθηκε πολύτιμος αρωγός σε πνευματικό και υλικό επίπεδο για το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας.


Επόμενος σταθμός ήταν η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου της Ρίλας, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ιερά Μονή αποτελεί το σπουδαιότερο Μοναστήρι της Βουλγαρίας. Σε αυτήν φυλάσσονται ανεκτίμητα θρησκευτικά και ιστορικά κειμήλια. Το 1976 ανακηρύχτηκε εθνικό ιστορικό μουσείο της χώρας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τους προσκυνητές υποδέχθηκε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, Επίσκοπος Ευλόγιος με τη συνοδεία του.