Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ (ΦΩΤΟ)


Στο Αρχοντικό, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του διευρυμένου Δήμου Πέλλας, μόλις 5 χλμ. από τον οικιστικό ιστό της πόλεως των Γιαννιτσών και σε παρακείμενο λόφο βρίσκεται ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου.

Υπολογίζεται ότι η ανέγερσή του έγινε λίγο μετά τα Ορλωφικά, στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα. Η ιστορία του ναού είναι
ανάλογη με την πολυκύμαντη πορεία του τόπου και στενά
συνδεδεμένη με τις περιπέτειες των Ελλήνων της Μακεδονίας και με τα πρόσωπα των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Σ’ αυτόν το ναό βρήκαν πνευματικό καταφύγιο οι κατατρεγμένοι Καβακλιώτες, θύματα της διπλωματίας των Μεγάλων Δυνάμεων  της εποχής εκείνης, και φύλαξαν στο εσωτερικό του όσα κειμήλια κατόρθωσαν να διασώσουν από τις αλησμόνητες πατρίδες. Δυστυχώς η φωτιά της 8ης προς 9η Μαρτίου του 1952 προσέθεσε μια ακόμα μεγάλη πληγή στους νέους κατοίκους του Αλαριού, το οποίο μετονομάσθηκε σε Αρχοντικό.

Το χειμώνα του 2012 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Αγίου Αθανασίου Αρχοντικού πήρε τη γενναία απόφαση να προχωρήσει στην αναστήλωση του Ιερού Ναού. Ήδη ο ναός έχει καλυφθεί με παραδοσιακή στέγη. Η σχετική προσπάθεια αποτυπώνεται στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.


Πριν τις εργασίες


















Μετά (1)
















Μετά (2)


















Μετά (3)