Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ι. Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ


Με εντυπωσιακά μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 23 και 24 Απριλίου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε ο Βυζαντινός Χορός του Ι. Ναού, ο οποίος έψαλε ύμνους της Αναστάσεως και του εορτάζοντος Αγίου υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου.
Ακολούθησε μικρή παρουσίαση της προόδου των μαθητών των τμημάτων εκμάθησης σαντουριού, υπό την καθοδήγηση του μουσικού κ. Βαγγέλη Πασχαλίδη, καθηγητή στο ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας.



 Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του μουσικοχορευτικού δρώμενου «Τα προξενιά». Τα κείμενα επιμελήθηκε η φιλόλογος κυρία Γιώτα Φλήρη, ενώ το χορευτικό μέρος ανέλαβαν οι χοροδιδάσκαλοι των ενοριακών χορευτικών τμημάτων: Χριστίνα Μάγγου, Θεοχάρης Κυριαζής, Δέσποινα Γουργούλα και Κωνσταντίνα Αγγελίδου. Στο δρώμενο συμμετείχαν περίπου 75 έφηβοι και νέοι, στα πλαίσια του οποίου χόρεψαν χορούς από τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη νησιωτική Ελλάδα.


Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων άρχισε με την Χορωδία και την Ορχήστρα της ενορίας Αγ. Γεωργίου. Το μουσικό σύνολο απέδωσε μουσικές συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκη υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Αποστόλου Τσέρνου.

Ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα των δύο προσκεκλημένων συλλόγων: του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μυλοτόπου «Η Κρώμνη» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» Καρυωτών Γιαννιτσών. Την εκδήλωση έκλεισαν τέσσερα παιδικά χορευτικά τμήματα της ενορίας Αγ. Γεωργίου.
Την επιμέλεια της μουσικής των χορευτικών ανέλαβε η ορχήστρα του γνωστού, ταλαντούχου μουσικού και δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Σταύρου Παζαρέντση.



Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η βράβευση των νικητών του Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα «Αναστάσεως ημέρα» και παρουσιάστηκαν οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν.



Στις διήμερες εκδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 350 άτομα όλων των ηλικιών.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτησε ο Προϊστάμενος του εορτάζοντος Ι. Ναού Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, Αρχιερατικός Επίστροπος Γιαννιτσών, ενώ παρέστησαν ιερείς της ενορίας και της περιοχής, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, οι Βουλευτές του Νομού κ. Δ. Σταμενίτης και κα Θ. Τζάκρη, αντιδήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της πόλης.