Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΑΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου (2014) πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια Σύναξη των Κατηχητών και των Στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Κατά την εναρκτήρια προσφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ καλωσόρισε τους Κατηχητές και τα Στελέχη, κληρικούς και λαϊκούς και έδωσε τον λόγο στον κύριο ομιλητή της Συνάξεως, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο
Παπαδόπουλο, Καθηγούμενο της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Μαρίνας, προκειμένου να αναπτύξει το θέμα: «Η επίδραση του λόγου του Θεού σε μικρούς και μεγάλους».
Ο εισηγητής τόνισε κατ᾿ αρχήν ότι είναι αναγκαίο για όσους μπορούν και έχουν τις πνευματικές προϋποθέσεις να μετέχουν στη διακονία του λόγου σύμφωνα με την παραβολή των ταλάντων και τον σχετικό ύμνο της Μ. Εβδομάδος, ο οποίος προτρέπει: «μη κρύπτε λόγον Θεού, κατάγγελε τα θαυμάσια Αυτού...». Στη συνέχεια αναδεικνύοντας την ευεργετική επίδραση του θείου λόγου σημείωσε ότι αυτός μόνον μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο σταθερό, ασφαλές και αληθινό θεμέλιο για την ζωή του, να καλλιεργήσει ελεύθερους ανθρώπους και -ιδιαίτερα κρίσιμο για την εποχή μας- ψυχικά υγιείς. Προσέθεσε ακόμη, ότι μόνο ο λόγος του Θεού έχει την δύναμη να προστατεύσει τον άνθρωπο από τις παγίδες του διαβόλου και να τον θεραπεύσει από την επιρροή του. Από την πλευρά των διδασκόντων βεβαίως χρειάζεται εφαρμογή και βίωση της διδασκαλίας αλλά και επιμονή σε αυτήν παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις ή την πρόσκαιρη έλλειψη καρποφορίας. Χρειάζεται ζήλος, επιμέλεια, μελέτη της γνήσιας διδασκαλίας της Εκκλησίας και ιδιαίτερα, πνεύμα προσφοράς και θυσίας. Μετά την ολοκλήρωση της εισηγήσεως ακολούθησαν ερωτήματα προς τον ομιλητή από το ακροατήριο και συζήτηση.

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε την Σύναξη εξαίροντας την σπουδαιότητα της διακονίας του λόγου του Θεού, η οποία υπερβαίνει και αυτήν της φιλανθρωπίας, αφού η ανιδιοτελής αγάπη προς τον συνάνθρωπο αποτελεί στην πραγματικότητα καρπό της διδασκαλίας του Ευαγγελίου. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο έργο της Εκκλησίας.