Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΩΗΛ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Πανηγυρικά εορτάσθηκε στην Έδεσσα η μνήμη του Αγίου και ενδόξου Προφήτου Ιωήλ, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 18 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης.
Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ενώ παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Ναυπάκτου, κ. Ιερόθεος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης τόνισε ότι μέχρι την έλευση του Μεσσία πολλοί είχαν τον σπερματικό λόγο, δηλαδή μερικές αποκαλύψεις της Θείας Χάριτος, όπως οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί. Κυρίως όμως οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης αποκάλυψαν το θέλημα του Θεού και προφήτευσαν τα μέλλοντα. Ο προφήτης Ιωήλ
μάλιστα προφήτευσε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους ανθρώπους και την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Ο Σεβασμιώτατος προσέθεσε ακόμη ότι τα τρία γνωρίσματα των προφητών σύμφωνα με τον μακαριστό σχολιαστή της Παλαιάς Διαθήκης Αρχιμανδρίτη Ιωήλ Γιαννακόπουλο είναι: η αδαμάντινη πίστη, η τόλμη και το προφητικό χάρισμα, δηλαδή το χάρισμα της αποκαλύψεως των μελλόντων. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του επαίνεσε τον εορτάζοντα εξαίροντας ιδιαιτέρως το χάρισμα της συγγραφής ιερών ακολουθιών.

Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 19 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο εορταστικός Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, Ζιχνών κ. Ιεροθέου και Κοζάνης κ. Παύλου. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ.
Παρέστησαν επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Καρασμάνης, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, βουλευτές του Νομού, ο Διοικητής της ΙΙας ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Δ. Αλεβίζος, ο Διοικητής της Αστυνομίας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι προφήτες άκουγαν τον Θεό στην καρδιά τους, διότι εξασκούσαν την νοερά και την καρδιακή προσευχή. Μιλούσαν εκ Θεού και πολέμησαν την ειδωλολατρία και την υπάρχουσα ανθρώπινη θρησκεία, η οποία ως ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν έχει καμιά σχέση με την αποκάλυψη του αληθινού Θεού. Οι ανθρώπινες θρησκείες, σημείωσε, κινούνται γύρω από συγκεκριμένα ανθρώπινα πάθη. Για παράδειγμα το Ισλάμ κινείται γύρω από την βία και την ηδονή. Όλες αυτές τις εκτροπές στηλίτευσαν οι προφήτες καθοδηγώντας τον λαό στον αληθινό Θεό. Όμως το προφητικό χάρισμα υπάρχει και σήμερα στην Εκκλησία. Το συναντάμε στους επισκόπους Της, οι οποίοι διδάσκουν την αλήθεια και καταπολεμούν την πλάνη. Αυτό το προφητικό χάρισμα είναι έντονο και στον Εδέσσης Ιωήλ, ο οποίος γνωρίζει την Γραφή και τους Πατέρες και τα διδάσκει άψογα στους πιστούς, συνθέτει θείους ύμνους και ποιμαίνει άριστα την Μητρόπολη του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης δέχθηκε ευχές όλη την ημέρα και μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής στο Μητροπολιτικό οίκημα από μεγάλο αριθμό κληρικών και λαϊκών.



























Φωτο Ευθυμιάδης Έδεσσα
Φωτο Ευθυμιάδης Έδεσσα