Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Στο «Κιουπρί» της Έδεσσας πραγματοποιήθηκε και φέτος σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο καθαγιασμός των υδάτων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο παρουσία των τοπικών αρχών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας
Σκέπης Εδέσσης.


Στη συνέχεια σχηματίστηκε ιερά πομπή με κατεύθυνση την τοποθεσία «Κιουπρί», πάρκο στο οποίο δεσπόζει παλαιά βυζαντινή κατά την τοπική παράδοση γέφυρα. Στην κορυφή της, όπως κάθε χρόνο, τελέσθηκε η ακολουθία του καθαγιασμού των υδάτων και από εκεί έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.
Ένδεκα κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά για τον Τίμιο Σταυρό. Τελικά αυτός που τον ανέσυρε ήταν ο Εδεσσαίος ειδικός φρουρός Ι. Αμανατίδης. Ο Σεβασμιώτατος έδωσε ως ευλογία σε όλους τους κολυβητές μικρό σταυρό. 


ΦΩΤΟ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΕΔΕΣΣΑ

Στα Γιαννιτσά ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Καρασμάνη, του Δημάρχου Πέλλας, βουλευτών του νομού και των άλλων τοπικών αρχών στο προαύλιο του ιστορικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπόλεως).