Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΣΧΑ 2015

Προς τον Ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή λαόν της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και Πατέρες,
Χριστός Ανέστη!

«Τον Σταυρόν σου Χριστέ προσκυνούμεν
και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν»
( Ύμνος της Εκκλησίας)

         
 Όλη η εβδομάδα των αγίων παθών του Χριστού μας φανερώνει τη μεγάλη Του αγάπη για μας. «Εκών και ου κατά χρέος», δηλαδή με τη θέλησή Του και όχι από υποχρέωση σταυρώθηκε και υπέστη τα διάφορα πάθη Του ο Χριστός, τονίζει ο Ιωσήφ ο Βρυέννιος. Τέτοια φοβερά πάθη είναι ο μαρτυρικός Του θάνατος επί του Σταυρού, η κατάστιξη του σώματός Του από τις διάφορες κακοποιήσεις, ο ακάνθινος στέφανος, οι ειρωνείες και τα σκώμματα των διαφόρων ανθρώπων, που ήταν εχθρικά διακείμενοι απέναντί Του, οι ενέργειες των θρησκευτικών αρχόντων, η αμφισβήτηση του προσώπου Του από πολλούς, η εγκατάλειψη των μαθητών Του και άλλα. Ο Χριστός είναι ένας αληθινός και γνήσιος άνθρωπος. Υπέστη όλες τις ανθρώπινες συνθήκες ταπεινώσεως και θλίψεων, των οποίων οριακή και ύπατη έκφραση είναι ο θάνατος. Αντάλλαξε την ζωή Του ο Κύριος για τη σωτηρία του κόσμου. Πόνεσε, για να έλθει η χαρά στον άνθρωπο. Αυτό το πάθος, ο θάνατος και η οδύνη του Χριστού ανήκουν στο μυστηριώδες σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. «Ω της αμέτρου αγαθότητός Σου Χριστέ», αναφωνεί κάποιος από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Οι Πατέρες είχαν μπροστά τους την φρικώδη παράσταση του Σταυρού, γι᾽ αυτό και συνέχεια έκλαιγαν. Με αυτήν ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες και τους μακρούς πόνους της ασκήσεως ανδρικότατα. Εάν κάποιος ρωτούσε ένα από αυτούς· «γιατί κλαίεις πάτερ», αυτός έλεγε ότι ο νους του είναι εκεί, όπου ήταν η Θεοτόκος «κλαίουσα» κάτω από το Σταυρό.

Εάν η προσφορά του Χριστού έφθανε μέχρι το Σταυρό και σταματούσε εκεί, τότε η Μεγάλη Παρασκευή θα ήταν μια τραγική ημέρα, χωρίς καμιά ελπίδα. Πίσω από το Σταυρό του Κυρίου κρυβόταν η Ανάστασή του. Ο Χριστός κατέβηκε στον άδη και συνέτριψε τον πονηρό και ελευθέρωσε τους ανθρώπους από τη δουλεία της αμαρτίας και το θάνατο. «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος», ψάλλουμε τις ημέρες αυτές. Η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο γεγονός της λειτουργικής μας ζωής. Είναι των σκυθρωπών το πέρας και η αρχή της νέας ζωής. Είναι η ημέρα της ανακαινίσεως του ανθρώπου. Των εορτών εορτή. Το θαύμα της Αναστάσεως είναι μοναδικό και ξεφεύγει τα όρια των φυσικών νόμων. Με την Ανάστασή Του ο Χριστός μας πήρε από τις φυλακές του άδου και μας οδήγησε στον ουρανό. Στο πρόσωπο του Χριστού καθήσαμε στα δεξιά του Πατέρα και γίναμε παιδιά Του. Ο μεν Χριστός είναι φυσικός Του Υιός, ενώ εμείς οι άλλοι κατά χάριν. Γίναμε αδέλφια του Χριστού και παιδιά του Θεού. «Ο γαρ θάνατός Σου ζωή μου», τονίζουμε μέσα στην Εκκλησία. Ο θάνατος και η Ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού είναι η σωτηρία του κόσμου.

Το γεγονός της Αναστάσεως το βιώνουμε καθημερινά μέσα στην Εκκλησία μας δια των μυστηρίων. Κάθε φορά  που κοινωνούμε, το θάνατο του Κυρίου καταγγέλλουμε και την Ανάσταση ομολογούμε. Βιώνουμε μέσα στη θεία Λειτουργία όλα τα γεγονότα της ζωής του Χριστού. Το βίωμα της Αναστάσεως είναι πάντοτε επίκαιρο. Άλλωστε  με αυτό το βίωμα ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες της ζωής τους οι χριστιανοί. Είναι αλήθεια πως και στις ημέρες μας διερχόμαστε  πολλές θλιβερές καταστάσεις που μας οδηγούν σε σκέψεις και μερικές φορές σε απελπισία. Οι διάφορες πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές κρίσεις ταλανίζουν τους σημερινούς χριστιανούς. Πολλοί από μας γινόμαστε σκεπτικοί, απαισιόδοξοι, έχουμε φοβίες, μας καταλαμβάνει μια δειλία, χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στο Θεό. Είναι μεγάλο λάθος αυτό. Το μήνυμα της Αναστάσεως μας διαβεβαιώνει πως μπροστά στο Χριστό εξαφανίζεται κάθε εμπόδιο. Εμείς οφείλουμε να αγωνιζόμαστε. Η έκβαση του αγώνος μας είναι στα χέρια του αναστάντος Ιησού Χριστού. Το θαύμα της Αναστάσεως μας πληροφορεί πως όλοι οι πειρασμοί έχουν ημερομηνία λήξεως.

 Ως Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, παίρνοντας αφορμή από την εορτή του Πάσχα, εύχομαι σε όλους, κλήρο και λαό, μικρούς και μεγάλους, χαρά και δύναμη ψυχική και σωματική, που θα την αντλείτε από το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.  

Αδελφοί και Πατέρες,
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

Προς Θεόν ευχέτης

Ο Μητροπολίτης

† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ