Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέσθηκε η πανήγυρις του ιστορικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπόλεως Γιαννιτσών).

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 14/8, στις 19.00 τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικοδήμου Κανσίζογλου, ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως και με
την συμμετοχή κληρικών από την πόλη και την περιοχή. Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιστορικής Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο βρίσκεται στον Ιερό Ναό στα πλαίσια της πανηγύρεως. Την Ι. Εικόνα συνόδευσαν τιμητικά και μετέφεραν μέλη της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών και του Εκπολιτιστικού Ομίλου Γιαννιτσών ΄΄Η Πέλλα΄΄ με παραδοσιακές ενδυμασίες. Στη συνέχεια τελέσθηκε η Ευλόγησις των Άρτων στο προαύλιο του ναού.
Κατά το κήρυγμά του ο Αρχιμ. Νικόδημος τόνισε ότι η Θεοτόκος δεν εγκατέλειψε τον κόσμο, σύμφωνα με το απολυτίκιο της εορτής, μετά την κοίμησή Της, επειδή πρεσβεύει για εμάς. Πως όμως κατέστη μεσίτρια του κόσμου; Από τριετής ακόμη, όταν αφιερώθηκε στον Θεό ξεκίνησε η προετοιμασία Της. Εκεί, στον Ναό του Θεού έμαθε να προσεύχεται εκ βαθέων με οδηγό το ιερό βιβλίο των Ψαλμών. Επίσης καλλιέργησε εκεί την ενότητά της με τους άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Τέλος μελέτησε με μεγάλη ταπείνωση τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και ιδιαίτερα τις προφητείες περί της εκ παρθένου γεννήσεως του Μεσσία γι᾿ αυτό και αξιώθηκε να εκπληρώσει η Ίδια την προφητεία της ενανθρωπίσεως.  Έτσι έγινε Μεσίτρια όλων μας. Οφείλουμε όμως και εμείς, ως αντάλλαγμα αυτής της δωρεάς, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Της. Να παραβλέπουμε τις πολλές μέριμνες της ζωής για να προσευχόμαστε καρδιακά. Να αισθανόμαστε ενότητα με τους άλλους ανθρώπους και να μην αδιαφορούμε για τους άλλους ασχολούμενοι μόνο με τον εαυτό μας. Τέλος, πρέπει να καλλιεργήσουμε την ταπείνωση προκειμένου να ενεργεί η Χάρις του Θεού και οι πρεσβείες της Θεοτόκου στη ζωή μας.

Στις 22.00 τελέσθηκε η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου κατά την οποία εψάλλησαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου, ενώ ο Ιερός Ναός παρέμεινε ανοιχτός μέχρι αργά το βράδυ, λόγω της συνεχούς προσέλευσης προσκυνητών.


Την ημέρα της εορτής, Σάββατο 15/8, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είμαστε συγγενείς με την Παναγία για τρεις λόγους, σύμφωνα με τον Άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο: α)επειδή είμαστε και εμείς άνθρωποι, β)επειδή όπως η Θεοτόκος κυοφόρησε τον Χριστό, φέρουμε και εμείς μέσα μας τον Χριστό μέσω των μυστηρίων της Εκκλησίας και γ) επειδή έχουμε και εμείς την χάρη του Αγ. Πνεύματος, η οποία επεσκίασε την Θεοτόκο. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, αν θέλουμε να σωθούμε, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Της. Αν αγωνιστούμε πνευματικά, θα έχουμε και εμείς την ίδια τιμή με την Παναγία, σύμφωνα με τον Αγ. Γερμανό Κων/πόλεως. Αν ζητήσουμε την ενίσχυσή Της, θα μας την χαρίσει. Ας επικαλούμεθα λοιπόν το όνομά Της και ας έχουμε πρότυπο στη ζωή μας την ζωή Της. Ας αγωνιστούμε να έχουμε όπως και Αυτή στην καρδιά μας μόνιμα τον Χριστό. Να μην είναι ο Χριστός ένα περιστατικό στην ζωή μας, αλλά να είναι η Ζωή μας, για να κερδίσουμε έτσι την Βασιλεία του Θεού και να είμαστε μαζί με την Θεοτόκο και τους Αγίους στον Παράδεισο.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μαθητή Χρήστο Γραικό. Κατά την προσφώνησή του στον νέο Αναγνώστη, υπογράμμισε ότι η χειροθεσία αυτή δεν είναι απλώς ένα εκκλησιαστικό οφίκιο, δηλαδή ένας τιμητικός τίτλος, αλλά κάτι περισσότερο, είναι είσοδος στον κατώτερο κλήρο της Εκκλησίας. Εξήγησε επίσης ότι η συμβολική κουρά του αναγνώστη αποτελεί ένδειξη αφιερώσεως στον Θεό, αφού πρόκειται για διακονία που υποβοηθεί τον ιερέα στην τέλεση των ιερών ακολουθιών. Προέτρεψε δε τον νέο αναγνώστη να προσέχει την ζωή του και να αγωνίζεται πνευματικά προκειμένου να επιτελεί αξίως την πνευματική διακονία του.

Πλήθος πιστών μετείχε στις ιερές ακολουθίες, ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, κ. Θ. Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Ενότητος, ο Διοικητής Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Π. Περδικάτσης, ο εκπρόσωπος του Στρατού και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της περιοχής.

Το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και θα τελεσθεί στις 18.30 ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκλησις του Αγίου Νεκταρίου.











Φωτογραφίες: Κ. Παπαδόπουλος