Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στις 5.00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού της ενορίας Μητροπόλεως Γιαννιτσών

Ο Σεβασμιώτατος μετά την ευλόγηση των άρτων κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στους εορταζομένους αγίους. Κατ᾿ αρχήν υπογράμμισε την μεγάλη τιμή που αποδίδει ο ευσεβής λαός στους ιαματικούς αγίους και στη συνέχεια ανέλυσε θεολογικά το ζήτημα των ανθρωπίνων ασθενειών. Τέσσερις αιτίες ασθενειών υπάρχουν, όπως σημείωσε: α. Η ανθρώπινη φύση, η οποία υπόκειται μετά την πτώση στην ασθένεια και στον θάνατο, β. Οι αμαρτίες, οι οποίες επιβαρύνουν όχι μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα του ανθρώπου, γ. Ο διάβολος, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες σωματικές βλάβες στους ανθρώπους, όπως στην συγκύπτουσα του Ευαγγελίου και δ. Ο ίδιος ο Θεός, προκειμένου να φανερωθεί η αρετή ενός ανθρώπου, η υπομονή του, όπως στις περιπτώσεις της αιμορροούσης και του παραλυτικού. Επίσης επιτρέπει ο Θεός τις ασθένειες για να «εξοφλήσουμε τα γραμμάτια» των αμαρτιών μας. Για τους λόγους αυτούς οι άγιοι θεωρούσαν την ασθένεια επίσκεψη Θεού. Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε όλους -αφού όλοι έχουμε σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, δηλαδή αμαρτωλά πάθη- να παρακαλέσουμε τον Θεό, τον πραγματικό «αρχίατρο» των σωμάτων και των ψυχών μας να μας δώσει είτε την θεραπεία είτε την δύναμη να υπομένουμε τις σωματικές δοκιμασίες με τις πρεσβείες των ιαματικών αγίων Του.

Μετά το πέρας της ακολουθίας η συνοδεία των μοναζουσών, που φιλοξενείται στις ενοριακές εγκαταστάσεις των Αγίων Αναργύρων, παρέθεσε δεξίωση στον Σεβασμιώτατο και όλους τους προσκυνητές. Στην ακολουθία του Εσπερινού μετείχαν επίσης ο Αρχιμανδρίτης Σάββας, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και πνευματικός της αδελφότητος, οι εφημέριοι της ενορίας και επισκέπτες κληρικοί άλλων Ι. Μητροπόλεων.

Την Κυριακή 1/11, το πρωί, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής. Τα ιερά λείψανα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού θα τίθενται σε προσκύνηση καθ᾿ όλη την διάρκεια των ιερών ακολουθιών.