Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου και η 103 επέτειος της απελευθερώσεως της Αριδαίας από τον Τουρκικό ζυγό με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου.
Στον εορτασμό μετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.


Την Τρίτη 3/11 το απόγευμα (17.00) πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή τμήματος του ιερού λειψάνου του συνεορταζομένου Οσίου Γεωργίου του Ομολογητού (Καρσλίδη) και στη συνέχεια ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ. Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η μεγάλη λιτανεία της ιεράς εικόνος των εορταζομένων αγίων και των ιερών λειψάνων στους δρόμους της πόλεως με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της Ι. Μητροπόλεως, των εκπροσώπων των αρχών και του πιστού λαού.


Την Τετάρτη 4/11 το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο. Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε την Κυριακή προτροπή: «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα, και δοξάσωσι τον Πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς.» (Μθ. 5,16) Σημείωσε ότι, έτσι λάμπουν οι εορταζόμενοι άγιοι και γίνονται αιτία να δοξάζεται το όνομα του Θεού. Γι᾿ αυτό και δίκαια ο ιερός υμνογράφος τους ονομάζει ηλίους, φωστήρες και αστέρες, αφού εφάρμοσαν τον ευαγγελικό λόγο στη ζωή τους· άγιος Νίκανδρος με το μαρτύριο και ο όσιος Ιωαννίκιος με τον σταυρό της ασκητικής βιωτής. Ο λόγος όμως του Κυρίου απευθύνεται και σε όλους τους χριστιανούς. Οφείλουμε να ζούμε με υπακοή στο Ευαγγέλιο και να μετέχουμε στα μυστήρια της Εκκλησίας προκειμένου είμαστε σε θέση να φωτίζουμε και τους συνανθρώπους μας. «Ξεχνούμε», τόνισε χαρακτηριστικά, «ότι η Ελλάδα αφελληνίζεται και αποχριστιανοποιείται;» Θέλουμε αγίους κληρικούς, θέλουμε αγίους γονείς που ανατρέφουν τα παιδιά τους με Χριστό, θέλουμε δασκάλους που διδάσκουν αιώνιες αξίες και ιδανικά, θέλουμε πρότυπα όπως οι άγιοι που εορτάζουμε σήμερα. Αυτά τα πρότυπα, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ας αντιγράψουμε και ας μιμηθούμε το παράδειγμά τους.

Μετά την θεία λειτουργία τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως, κατά την οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Σαμαρτζίδης. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γρεβενών τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Τέλος οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς με την συνοδεία τους παρακολούθησαν την καθιερωμένη παρέλαση.

Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν επίσης κληρικοί συνοδοί των προσκεκλημένων αρχιερέων, κληρικοί άλλων Ιερών Μητροπόλεων καθώς και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Χρ. Καρυώτης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η μεγάλη προσέλευση του πιστού λαού σε όλες τις εορταστικές ιερές ακολουθίες της παραμονής και της ημέρας της εορτής.


Τρίτη 3 Νοεμβρίου - Πανηγυρικός Εσπερινός










Τετάρτη 4 Νοεμβρίου - Ελευθέρια Αριδαίας