Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ

Την μοναχική κουρά και την χειροτονία εις διάκονον του Στυλιανού Γρηγοριάδη, πτυχιούχου Θεολογίας, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Το απόγευμα της Κυριακής 29 Νοεμβρίου 2015 έγινε η μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας, κατά την οποία ο νέος μοναχός έλαβε το όνομα Κοσμάς εις τιμήν του αγίου ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού αλλά και εις ανάμνησιν του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Κοσμά Χρυσουλά, ο οποίος διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αλμωπίας.

Την επομένη, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, μνήμη του αγίου αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Λάκκας (δήμου Πέλλας). Προ της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε τον μοναχό Κοσμά Υποδιάκονο και κατά την διάρκειά της τον χειροτόνησε Διάκονο
Προσφωνώντας τον νέο κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως υπογράμμισε ότι η ημέρα της χειροτονίας είναι η σπουδαιότερη ημέρα μετά την ημέρα της γεννήσεως και της βαπτίσεώς του. Τόνισε ακόμη ότι ο πρώτος βαθμός της ιερωσύνης, ο βαθμός του Διακόνου, επιτελεί το έργο των αγγέλων· δοξολογεί τον Θεό και διακονεί τους ανθρώπους. Μάλιστα κατά την διάρκεια της θείας λατρείας ο διάκονος προτρέπει και καθοδηγεί τον λαό στην δοξολογία του Θεού. Προέτρεψε τον νέο διάκονο να αγωνίζεται να μιμηθεί τους αγγέλους με την ζωή του και εξέφρασε την χαρά του, επειδή εισάγει στο ιερό θυσιαστήριο έναν νέο που αγωνίζεται συστηματικά και εν επιγνώσει να εφαρμόσει το θέλημα του Θεού στη ζωή του. Ευχαρίστησε ακόμη τον πνευματικό του, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Κανσίζογλου, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, και τους γονείς του, κ. Παντελή Γρηγοριάδη και κα Δήμητρα, καθώς και όλους όσους συντέλεσαν στην πνευματική παιδεία του. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας στον π. Κοσμά: «Να θυμάσαι ότι όλοι μπορούν να σε εγκαταλείψουν· ο Θεός ποτέ. Και να έχεις την ελπίδα σου πάντοτε στον Θεόν.»

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, Ιεροκήρυκες και κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ. Πασσαλής, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λάκκας κ. Σ. Πληκαδίτης και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών. Μεγάλος αριθμός πιστών κατέκλυσε τον εορτάζοντα Ιερό Ναό και έδωσε τις ευχές του στον νέο κληρικό μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.


ΚΥΡΙΑΚΗ 29/11





ΔΕΥΤΕΡΑ 30/11