Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΣΤΟ Ι. ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε την ακολουθία της μοναχικής κουράς στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Κουφαλίων.
Ο Σεβασμιώτατος έκειρε μεγαλόσχημη μοναχή την αδελφή Θεοδότη στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στο καθολικό της Μονής. Το νέο μέλος της ιεράς αδελφότητος προσήγαγε η Καθηγουμένη του Ησυχαστηρίου, μοναχή Ξένη.

Κατά την προσφώνησή του προς την νέα μοναχή ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, όπως πολλές φορές καταγράφεται στην Καινή Διαθήκη, ο Χριστός ζητούσε κάποια θυσία από τους ανθρώπους για να αποδείξουν ότι τον αγαπούν. Για παράδειγμα, από τους αποστόλους Του ζήτησε  να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους προκειμένου να Τον ακολουθήσουν, από τον πλούσιο νέο ζήτησε να μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς, ενώ υποσχέθηκε ότι, όποιος εγκαταλείψει την οικογένειά του για χάρη Του, θα κερδίσει την αιώνιο ζωή. Όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, υπάρχουν στις ευχές της μοναχικής κουράς και καλείται ο μοναχός να τα εφαρμόσει επακριβώς. Να μην συνδεθεί ούτε με πρόσωπα, ούτε με πράγματα, αλλά μόνο με τον Ιησού Χριστό. Προειδοποίησε επίσης την νέα μοναχή, ότι θα συναντήσει αναπόφευκτα ποικίλους πειρασμούς και της συνέστησε να θυμάται πάντα τον λόγο που έλαβε το μοναχικό σχήμα, δηλαδή τον Χριστό, και να φροντίζει πάνω από όλα να διατηρεί την σύνδεσή της μαζί Του, προκειμένου να αξιωθεί να απολαύσει όλα όσα Αυτός υποσχέθηκε.