Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Την παραμονή των Χριστουγέννων, Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2015, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης, στις 5:00 μ.μ., τελέστηκε με πολλή λαμπρότητα ο Μέγας Εσπερινός των Χριστουγέννων. Προέστη ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ συμμετείχαν όλοι οι κληρικοί της πόλεως, οι ιεροκήρυκες και οι αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μητροπόλεως.
 Μεταξύ των πιστών παρέστη ο Δήμαρχος της Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου και ο Διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας, Στρατηγός Χρήστος Καρυώτης. Αντί κηρύγματος αναγνώσθηκε η εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριάρχου, στην οποία -με αφορμή την Γέννηση του Σωτήρος και την φυγή Του στην Αίγυπτο- έγινε αναφορά στο μείζον θέμα των ημερών μας, δηλαδή στο θέμα των προσφύγων από χώρες όπου επικρατεί ο πόλεμος, η βία και η καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων από τις 10.00 μ.μ. έως τις 2.00 π.μ. τελέσθηκε στον ιστορικό βυζαντινό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης (παλαιά Μητρόπολη) η καθιερωμένη Αγρυπνία των Χριστουγέννων. Χοροστάτησε και λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης ενώ πλήθος πιστών γέμισε ασφυκτικά τον κατανυκτικό ναό. Κατά την ώρα του Κοινωνικού αναγνώσθηκε η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Μητροπολίτου για την εορτή των Χριστουγέννων, όπου τονίζεται ότι η ενσάρκωση του Θεού Λόγου δεν είναι απλώς ένα θαύμα, όπως αυτά που επιτελούν οι άγιοι του Θεού διαχρονικά, αλλά αποτελεί το μοναδικό και ανεπανάληπτο υπερφυσικό σημείο που πραγματοποίησε ο Κύριος και Θεός μας για την σωτηρία όλων μας. Έτσι ο άνθρωπος λυτρώθηκε από τα δεινά της πτώσεως και απέκτησε ασφαλή παρηγοριά και ελπίδα στο πρόσωπο του αθανάτου και παντοδύναμου και φιλανθρώπου Κυρίου Ιησού Χριστού. Ζητούμενο για όλους μας είναι να εμπιστευθούμε την ζωή μας σε Αυτόν.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε δύο νέους αναγνώστες· τους μαθητές Ιωάννη Τζώτζη, 16 ετών, και Ευστάθιο Κατρέλη, 15 ετών. Ο Σεβασμιώτατος κατά την προσφώνησή του προς αυτούς υπογράμμισε την μεγάλη τιμή που φέρει το οφφίκιο του αναγνώστου, και τους παρήγγειλε να μελετούν με ζήλο την Αγία Γραφή, να καταγίνονται επιμελώς με τα ψαλτικά και να αγωνίζονται συνεχώς, ώστε να προοδεύουν στην πνευματική ζωή.
Την Αγρυπνία κάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε.


ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 







ΑΓΡΥΠΝΙΑ