Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του ιστορικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπόλεως) Γιαννιτσών. Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση ιερό λείψανο της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας.

Την παραμονή της εορτής (14/8) στις 19.00 τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Προέστη και κήρυξε τον θείο λόγο ο
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Νικόδημος Κανσίζογλου, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως. Στην λιτανεία μετείχαν μέλη της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών και του Εκπολιτιστικού Ομίλου «Πέλλα» με παραδοσιακές ενδυμασίες.
Στις 22.00 τελέσθηκε η ακολουθία του Αποδείπνου και εψάλλησαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου. Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός μέχρι τα μεσάνυκτα.

Την ημέρα της εορτής (15/8) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προέστη της πανηγύρεως και τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, ο ιερέας της 2ης Μεραρχίας Πρωτοπρ. Θεόδωρος Χατζηβασιλείου, οι εφημέριοι του ναού, ο Αρχιδιάκονος Χριστόδουλος Καραγιάννης και δύο εκ των διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην συγγένεια των ανθρώπων με την Θεοτόκο και τόνισε, παραπέμπτοντας στον Άγιο Γρηγόριο των Παλαμά, ότι κανείς δεν μπορεί να σωθεί χωρίς Αυτήν και Τον εξ Αυτής, δηλαδή τον Χριστό. Προσέθεσε επίσης ότι μπορούμε και εμείς να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Θεοτόκου και να πάρουμε μέσα μας τον Χριστό. Αυτό μπορεί να γίνει με την πίστη σε συνδυασμό με τα καλά έργα. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Θεοτόκος με τις πρεσβείες Της να ανάψει τον πόθο της σωτηρίας σε όλους μας, προκειμένου να κερδίσουμε την Βασιλεία του Θεού.
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Αθανάσιο Μαχαιρίδη, Αστυνομικό, ευχόμενος σε αυτόν να αναδειχθεί άξιος του υψηλού έργου που του αναθέτει η Εκκλησία.

Στις εορταστικές ακολουθίες παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Υποδιοικητής της 2ης Μεραρχίας Ταξίαρχος Ι. Τσιόπλος, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, επρόσωποι του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας καθώς και των άλλων αρχών και φορέων της περιοχής.

(Φωτογραφίες: Κ. Παπαδόπουλος / Σ. Κουτσοκώστας)