Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ εξέδωσε την παρακάτω εγκύκλιο -μήνυμα προς τους διδάσκοντες και τους μαθητές των σχολείων με την ευκαιρία της ενάρξεως των σχολικών μαθημάτων:
Αγαπητοί μου μαθητές και διδάσκαλοι·
Την ημέρα αυτή που με την ακολουθία του αγιασμού αρχίζει η φετινή σχολική χρονιά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις ενός σοφού και πολύ αγίου ανθρώπου, του αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης. Αναφερόμενος στους μαθητές ο άγιος αυτός άνθρωπος παρατηρούσε ότι είναι δύσκολο για τον άνθρωπο να αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Πιο εύκολο είναι οι άλλοι να αποφασίζουν γι' αυτόν, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για μας ενώπιον του Θεού. Σ' αυτή την περίπτωση το περισσότερο βάρος πέφτει σ΄ αυτούς, και οι δικοί τους κόποι είναι η δική μας γαλήνη, οι φροντίδες τους η δική μας ασφάλεια, και αυτό αφορά και τη διανοητική, και την ηθική, και τη σωματική μας αγωγή. Αλλά όταν τελειώσουν οι σπουδές σας, τότε όλο αυτό το βάρος θα πέσει επάνω σας· η ζωή με τις ανάγκες, τις φροντίδες και τους διάφορους πειρασμούς. Χαίρομαι όταν βλέπω τα παιδιά που έχουν καλό δάσκαλο και καλό προϊστάμενο· ακούνε τη φωνή των δασκάλων και τους ακολουθούν, δε μεριμνάνε για τίποτε και έχουν πλήρη ασφάλεια. Το φως των δασκάλων τους φωτίζει το δρόμο.
Ως ποιμενάρχης της θεοσώστου Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εύχομαι για το φετινό σχολικό έτος, στους μεν διδασκάλους πίστη, θεία φώτιση και έμπνευση στην διδασκαλία, στους δε μαθητές και τις μαθήτριες, σοφία, ενθουσιασμό για την μάθηση και προκοπή σε όλα.

Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ