Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ιωήλ στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ιωήλ.
Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 18/10, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο.



Παρέστησαν επίσης συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Κοζάνης κ. Παύλος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας αναφέρθηκε στο προφητικό χάρισμα του προφήτου Ιωήλ τονίζοντας ότι πίσω από όλες τις προφητείες κρύβεται το πρόσωπο του Μεσσία. Σχολίασε επίσης την προφητεία για την έκχυση του Αγίου Πνεύματος και ερμήνευσε βάσει αυτής το Δοξαστικό της Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν: «Αίμα και πυρ...». Εγκωμίασε τέλος τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Ιωήλ για την προσφορά του στην Εκκλησία.

Την ημέρα της εορτής, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Εδέσσης και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης κ. Ιγνατίου, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Κηφισίας κ. Κυρίλλου, Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Κίτρους κ. Γεωργίου και Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνου. Παρέστη επίσης συμπροσευχόμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. 
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος σημείωσε ότι ο Προφήτης Ιωήλ, παρά το γεγονός ότι οι προφητείες του καταλαμβάνουν μικρή έκταση σε σχέση με άλλα προφητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, προεφήτευσε την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στην Εκκλησία και τα σημεία της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου, δηλαδή την καρδιά του Χριστιανικού κηρύγματος. Αυτά τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που μας εισάγουν στην Βασιλεία του Θεού δίδονται με την ένταξή μας στην Εκκλησία. Δεν δίδονται όμως χωρίς προϋποθέσεις, ως «από μηχανής». Απαραίτητη είναι η συνεργασία του ανθρώπου μέσω του πνευματικού αγώνα, όπως μας φανερώνει το παράδειγμα της Θεοτόκου. Γι αυτό ο προφήτης Ιωήλ προτρέπει στην επιστροφή στον Θεό μέσω της μετανοίας και της κατανύξεως. Με αυτόν τον τρόπο κατανοείται ορθώς το μυστήριο της Θείας Οικονομίας και έτσι μόνον πραγματώνεται η σωτηρία του ανθρώπου. Γι αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε από τον Θεό να ενεργεί μονομερώς για την σωτηρία μας, ούτε να αδημονούμε όταν Αυτός δεν εκπληρώνει τα δικά μας αιτήματα και θελήματα.
Τέλος εξέφρασε την χαρά όλων των παρόντων για την συμμετοχή στην ιερά μνήμη του προφήτου Ιωήλ αλλά ταυτόχρονα και στην ονομαστική εορτή του Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης κ. Ιωήλ υπογραμμίζοντας την πολυετή και συνεπή διακονία του προς το ποίμνιό του, τον σεβασμό προς το πρόσωπό του από τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την πολύτιμη προσφορά του προς το πλήρωμα της Εκκλησίας μέσω της διακονίας του ως υμνογράφου.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας και του Δημοτικού Συμβουλίου, του Στρατού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Θ. Τζουμαΐλης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλοι εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της περιοχής.
Ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στους Σεβ. Αρχιερείς, στους κληρικούς, τους εκπροσώπους της πολιτείας και των τοπικών αρχών και φορέων και ιδιαίτερα στον πιστό λαό που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό και στη συνέχεια το Μητροπολιτικό οίκημα προκειμένου να μεταφέρει τις ευχές και την αγάπη του στον ποιμενάρχη του.

ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (18/10/2016)









ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ (19/10/2016)