Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Η Θεατρική Ομάδα «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως παρουσιάζει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών το έργο «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.  Ώρα έναρξης 7:30 μ.μ.  Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Συντελεστές:
- Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
- ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας

Λίγα λόγια για το έργο

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο», το εμβληματικό αυτό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αποτελεί σταθμό, όχι μόνο για το νεοελληνικό θέατρο, αλλά και για τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Μέσα από τραγούδια, σατιρικά και δραματικά επεισόδια το έργο διατρέχει όλες τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Η Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, η Τουρκοκρατία, η Επανάσταση του 1821, η βασιλεία του Όθωνα, η Μικρασιατική καταστροφή, ο πόλεμος του 1940, είναι ορισμένοι μόνο από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφονται σ’ αυτό το έργο-ντοκουμέντο, που 42 χρόνια μετά παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και επίκαιρο στις μέρες μας όσο ποτέ.
«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στο θέατρο Αθήναιον. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική της παράστασης και ο Ευγένιος Σπαθάρης επιμελήθηκε τα σκηνικά. Πρωταγωνιστές της παράστασης ήταν η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Χρήστος Καλαβρούζος και ο Τίμος Περλέγκας. Ερμηνευτής των τραγουδιών ήταν ο Νίκος Ξυλούρης.
Η θεατρική ομάδα επιχειρεί να μεταφέρει στη σκηνή με τρόπο γλαφυρό τη διαχρονικότητα της εθνικής μας ιστορίας, την αγωνία και τον αγώνα του λαού μας ενάντια στις παθογένειές του με όλα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της φυλής μας.

Η Ομάδα

Η Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως και λειτουργεί στο πλαίσιο του «Εργαστηρίου Λόγου και Τέχνης». Συστάθηκε το 2003 στο πλαίσιο της ενοριακής πνευματικής διακονίας των νέων και της προαγωγής του πολιτισμού. Τη διδασκαλία και την καλλιτεχνική ευθύνη της ομάδος έχει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης κ. Νικόλαος Ζερβόπουλος, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει στο κοινό της Αλεξανδρούπολης και ευρύτερα αξιόλογες και υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις. Τα χρόνια της λειτουργίας της έχει παρουσιάσει τα έργα «Ματωμένος γάμος» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φ.Γ.Λόρκα, «Βάκχες» του Ευριπίδη, «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματ, «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» του Αλεχάντρο Κασόνα και «Όνειρο Νύχτας του Μεσοκαλόκαιρου» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, στην Αλεξανδρούπολη, τη Σαμοθράκη, την Ορεστιάδα, την Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη καθώς και μικρότερες παραγωγές, στο πλαίσιο αφιερωμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.