Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, Κυριακή της Ορθοδοξίας, οι μαθητές και οι κατηχητές των Κατηχητικών Συνάξεων της ενορίας Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών μέσα σε κλίμα ευφρόσυνο και πανηγυρικό παρουσίασαν μία γιορτή - αφιέρωμα στον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο Παύλο, τον ένα από τους δύο προστάτες αγίους της ενορίας και πολιούχους της πόλεως των Γιαννιτσών.

Η γιορτή ξεκίνησε με την προβολή διαφανειών, που είχαν θέμα την ζωή και το ιεραποστολικό έργο του τιμωμένου Αγίου. Ακολούθησαν τραγούδια από την χορωδία των Κατηχητικών Ενοριακών Συνάξεων και ποιήματα από παιδιά των Κατηχητικών, μικρά και μεγάλα.
Τέλος, η γιορτή ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου και την παράλληλη προβολή ταινίας μικρού μήκους που ετοίμασαν οι κατηχητές και τα παιδιά της ενορίας, με τίτλο «Η προς Φιλήμονα επιστολή». Το σενάριο της ταινίας είχε ως εξής: Ο Απ. Παύλος βρίσκεται στη Ρώμη φυλακισμένος. Μαζί του κι ο Επαφράς. Εκεί δέχεται την επίσκεψη του Ονήσιμου που ήταν δούλος του Φιλήμονα. Μέσα από τους διαλόγους που αναπτύσσονται διαφαίνεται η Παύλεια θεολογία. Εκεί γίνεται η μεταστροφή του Ονήσιμου. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται πτυχές σημαντικές της ζωής του αποστόλου Παύλου, όπως η μεταστροφή του διώκτη Σαύλου σε χριστιανό, το κάλεσμα του αποστόλου να διδάξει στη Μακεδονία μέσα από το θαυμαστό όραμα που αξιώθηκε στην Τρωάδα, η βάπτιση της αγίας Λυδίας της πρώτης χριστιανής επί Ευρωπαϊκού εδάφους και όλα τα θαυμαστά που συνέβησαν όταν ο Παύλος βρίσκονταν δέσμιος μαζί με τον Σίλα στους Φιλίππους. Τέλος ακούγεται και η Προς Φιλήμονα επιστολή, η πιο σύντομη επιστολή από τις δεκατέσσερις του αποστόλου Παύλου, στην οποία αποκαλύπτεται όχι μόνο ως σπουδαίος θεολόγος αλλά και ως άνθρωπος με εξαιρετική λεπτότητα, τρυφερότητα και διάκριση.
Οι εντυπώσεις που δημιούργησε η γιορτή και ιδιαίτερα το θεατρικό - κινηματογραφικό δρώμενο ήταν ιδιαίτερα έντονες προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό στο πολυπληθές ακροατήριο.