Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων βυζαντινής μουσικής του νέου διδακτικού έτους 2017-18 στο ενοριακό κέντρο του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητροπόλεως) Γιαννιτσών, όπου λειτουργούν τα γραφεία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.


Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την μεγάλη λειτουργική σπουδαιότητα αλλά και την παγκόσμια άνθηση της Βυζαντινής Μουσικής ακόμη και σε χώρες που είχε ατονήσει επί αιώνες η καλλιέργειά της, όπως η Ουκρανία, ή ήταν εντελώς άγνωστη, όπως η Φινλανδία. Εξέφρασε επίσης την χαρά του για την συνεχιζόμενη αύξηση των μαθητών στα τμήματα της Σχολής, οι οποίοι ανέρχονται για το αρχόμενο διδακτικό έτος στους 250, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, στον Διευθυντή της Σχολής, τους καθηγητές αλλά και την ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Γιαννιτσών για την φιλοξενία της Σχολής στους χώρους του ενοριακού κέντρου, από την ίδρυση της. Ευχήθηκε τέλος στους μαθητές πρόοδο ώστε να γίνουν άξιοι διάκονοι του ιερού αναλογίου.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιερατικός επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Κοιμ. της Θεοτόκου Πρωτοπρεσβύτεροι Κυριακός Ηλιόπουλος και Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής), οι Ιεροδιάκονοι Χερουβείμ (καθηγητής της Σχολής) και Καλλίνικος, ο κ. Αθανάσιος Δημητρίου (μέλος της Ε.Ε. και Γραμματέας της Σχολής), ο Διευθυντής της Σχολής Πρωτοψάλτης Αριστοτέλης Βογιατζόγλου, καθηγητές, μαθητές και γονείς. Τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 2 Οκτωβρίου.