Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στις 18:00, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έδεσσα με αφορμή την επέτειο της απελευθερώσεως της πόλεως από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Εδέσσης υπό την διεύθυνση του κ. Αβεσσαλώμ Κιζιρίδη τραγούδησε παραδοσιακά άσματα και πατριωτικά άσματα. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κ. Δημήτριο
Ευαγγελίδη, συγγραφέα, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα ιστορικά μηνύματα από την απελευθέρωση της Έδεσσας». Ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο.
Κατά το πέρας της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου συνεχάρησαν τόσο την Χορωδία όσο και τον εκλεκτό ομιλητή.

Την επομένη, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, ημέρα της απελευθερώσεως της Έδεσσας από τον Τουρκικό ζυγό τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Κατά το πέρας της Θεία Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε αναγνώστες τους φοιτητές Ευάγγελο Βαλταδώρο, Σωτήριο Νατσιώλη και Κωνσταντίνο Μίσχο και τον μαθητή Βασίλειο Πρασά.

Ακολούθησε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος και ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Σταλίδης. Μετά την Δοξολογία έγινε επιμνημόσυνος δέησις και κατάθεσις στεφάνων στο ηρώο της πόλεως, ενώ στις 12.00 μ. πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλης.



ΤΡΙΤΗ 17/10







ΤΕΤΑΡΤΗ 18/10