Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, προσκεκλημένου του Ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της ιεράς μνήμης του Αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Νεκταρίου Εδέσσης.


Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του αγίου Νεκταρίου παρουσιάζοντας τον σύγχρονο μας Άγιο ως άνθρωπο πονεμένο στην ζωή, που ήξερε όμως να γλυκαίνει τον πόνο βυθίζοντας τον στην γλυκύτητα του Χριστού, στον οποίο πίστευε ακράδαντα. Εξήρε επίσης το ιερό πρόσωπο του εορταζομένου Αγίου ως παράδειγμα υπομονής, πίστεως, συγχωρητικότητος και ελπίδος.

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου τελέσθηκαν ο Όρθρος της εορτής του Αγίου Νεκταρίου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Κατά το κήρυγμά του ο άγιος Χαλκίδος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της υμνολογίας του Εσπερινού και του Όρθρου της ακολουθίας του Αγίου και εξήρε την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη απόδοση τιμής στον εορταζόμενο άγιο Νεκτάριο. Όπως εξήγησε, μέσω της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιείται η εν Χριστώ ένωσις και ο αγιασμός όλων. Επίσης, μέσα από την θεία λατρεία, εφόσον αυτή είναι ειλικρινής και αληθινή, φανερώνουμε την αγάπη και την πίστη μας στον Θεό. Ο άγιος Νεκτάριος, ο οποίος σε όλη του την ζωή λάτρευε αληθινά τον Κύριο, μετέτρεπε την προσευχή του σε ύμνους, άδοντας «εν τη καρδία αυτού» προς Αυτόν. Συνθέτοντας επίσης ύμνους στην Θεοτόκο εκδήλωνε την βαθειά ευλάβειά του προς το πανάγιο πρόσωπό Της.

Στις ιερές ακολουθίες έλαβαν μέρος οι Πρωτοσύγκελλοι των Ιερών Μητροπόλεων Χαλκίδος, Κίτρους και Εδέσσης καθώς και πολυάριθμοι κληρικοί της μητροπολιτικής επαρχίας καθώς και άλλων Ι. Μητροπόλεων. Παρέστη επίσης ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δημήτριος Γιάννου, ενώ πλήθος πιστών μετείχε ευλαβικά στον εορτασμό και προσκύνησε τα ιερά λείψανα του Αγίου Νεκταρίου και του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου.



Φωτογραφίες: Γρ. Τύπου Ι.Μ. Εδέσσης (8/11) και Δ. Ευθυμιάδης (9/11)