Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ Ε. ΒΑΡΛΑΜΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ

Την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, στις 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων  Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών εγκαινιάζεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, η γνωστή Έκθεση Ζωγραφικής του αειμνήστου Μακεδόνα ζωγράφου Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα: «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ».

Η εικαστική συλλογή ξεκινάει μία μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό την πόλη των Γιαννιτσών και τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον οποίο υπάρχει Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον άγιο Λουκά τον ιατρό. Το σπουδαίο αυτό εικαστικό έργο θρησκευτικού
περιεχομένου είναι μοναδικό παγκοσμίως. Περιλαμβάνει 14 έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία αναφέρονται στην ζωή και το έργο του σύγχρονου αυτού άγιου της Ρωσίας.
Η συλλογή θα περιοδεύσει σε Μητροπόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα καταλήξει στην μόνιμη στέγη της, στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.

Ο αείμνηστος καθηγητής Βαρλάμης έγραψε για το έργο του:
«Οι εικαστική αυτή συλλογή μου είναι αφιερωμένη σ’ έναν άνθρωπο που έζησε στα δύσκολα χρόνια της Ρωσίας με πολέμους, κακουχίες, εξορίες, βασανιστήρια και εξευτελισμούς. Ένας μεγάλος γιατρός, Καθηγητής, που δε λύγισε, ούτε λιγοψύχησε, αλλά βρήκε το δρόμο της σωτηρίας στην ορθόδοξη εκκλησία και από απλός ιερωμένος έφτασε στο αξίωμα τού αρχιεπισκόπου και στη μεγαλύτερη δικαίωση του ανθρώπου να πλησιάσει το Χριστό, τον Κύριό μας και σαν θεοφόρος στην αγιοσύνη να χαρίσει με το χάρισμα της θαυματουργίας του σε χιλιάδες ανθρώπους, παρηγοριά και λύτρωση.
Με τα έργα μου αυτά, θέλω να μεταφέρω σε όλους τους ανθρώπους το βαθύτερο νόημα της τέχνης και ιδιαίτερα της ιερής τέχνης και να φανερώσω τη μυστική σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό, τον Πατέρα μας, τον Πατέρα της αγάπης και της ευσπλαχνίας.
Πιστεύω ότι η θέαση και το ζωντανό βίωμα κάθε έργου μπορεί να βοηθήσει στην άμεση επιστροφή κάθε ανθρώπου που απομακρύνθηκε από το θρησκευτικό βίωμα. Η πιο έντονη αναγκαιότητα της αναγνώρισης της αγάπης, της πραότητας, της ταπεινότητας, της χριστιανικής πίστης».

Για πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης και για ομαδικές ξεναγήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2382027183 & 6948737527.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2018.