Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ

To Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 κατά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού της Κυριακής του Ασώτου (4.00 μ.μ.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε την κουρά της μοναχής Σωφρονίας, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων (Αριδαίας). Η αδελφή Σωφρονία, κατά κόσμον Ina Aksyuchits, είναι 51 ετών και κατάγεται από την Ρωσία (Μόσχα). Σπούδασε στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Αρχειοθεσίας της Μόσχας ενώ διήλθε το στάδιο της μοναχικής δοκιμής στην Ι. Μονή επί σειρά ετών.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στην νέα μοναχή την προέτρεψε να αφοσιωθεί στον μοναχικό βίο αποφεύγοντας τους περισπασμούς του κόσμου σύμφωνα με τους τον λόγο του Κυρίου: «Ὁ φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος·» (Μτ. 10,37).
Εξήρε επίσης την αξία της μοναχικής υπακοής με σκοπό την εκκοπή του ιδίου θελήματος και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια στον χώρο της Μονής, εξαιτίας της παρουσίας του πνευματικού της πατρός και της αδελφότητος. Όταν ο μοναχός στηρίζεται στον πνευματικό του, τόνισε, αξιώνεται να απολαύσει και τους πολύτιμους καρπούς της μοναχικής ζωής.

Την αδελφή προσήγαγε η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγ. Παντελεήμονος και Ευβούλης Αμυνταίου, γερόντισσα Ευφραιμία, ενώ παρέστησαν ο Πνευματικός της Μονής Αρχιμανδρίτης Παΐσιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Αρχιερατικός Επίτροπος Αριδαίας Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εδέσσης Αρχιμ. Μάξιμος Χατζής και άλλοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιλαρίωνος εγκαταβιούν δύο ακόμη μοναχές και δύο δόκιμες μοναχές.