Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΚΟΥΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ π. ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΠΡΙΤΣΚΑ

Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Αλμωπίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε κατά την διάρκεια του Μ. Εσπερινού την μοναχική κουρά του πτυχιούχου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων και μεταπτυχιακού φοιτητού Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως της Κύπρου, Κωνσταντίνου Πρίτσκα, καταγομένου από την Όρμα Αριδαίας.

Ο νέος μοναχός έλαβε το όνομα Νίκανδρος, προς τιμήν του περίφημου Μακεδονομάχου ιερομονάχου της Αριδαίας, του παπα-Νίκανδρου. Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κλήση των μαθητών του Χριστού, στην αποτυχία του πλουσίου νεανία να Τον ακολουθήσει, λόγω της προσκόλλησής του στον υλικό πλούτο και στην ρήση του Κυρίου προς αυτούς που πρόκειται να Τον ακολουθήσουν: «ἄφες τοὺς νεκροὺς θάψαι τοὺς ἑαυτῶν νεκρούς» (Μθ. 8,22) τονίζοντας, ότι δεν πρέπει να πτοείται από τις κοσμικές φωνές που αποδοκιμάζουν την επιλογή του μοναχισμού και της ιερωσύνης, αλλά απεναντίας να χαίρεται για την μεγάλη ευλογία του σχήματος που λαμβάνει.

Την επομένη, Κυριακή 22 Ιουλίου, στον κατάμεστο Ι. Ναό Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης Ιωήλ η εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Νικάνδρου. Μεγάλος αριθμός κληρικών -όχι μόνο από την Ι. Μητρόπολη Εδέσσης αλλά και από άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος- έλαβαν μέρος στις ιερές ακολουθίες, ενώ παρέστησαν καθηγητές του χειροτονουμένου από την Σχολή Βελλάς και από το τμήμα μεταπτυχιακών θεολογικών σπουδών της Κύπρου.
Προ της ενάρξεως του μυστηρίου ο π. Νίκανδρος ευχαρίστησε όλους όσους τον ευεργέτησαν στη ζωή του ποικιλοτρόπως, ενώ ο Σεβασμιώτατος τόνισε πόσο σημαντικό είναι σήμερα, στην αντικληρική εποχή που ζούμε, να αποφασίζουν νέοι να εισέλθουν στον ιερό κλήρο της Εκκλησίας. Προέτρεψε δε τον χειροτονούμενο να διατηρήσει σε όλη του την ζωή την ευλάβεια και την προσοχή που έχει κατά την ημέρα της χειροτονίας του.
Ο πατήρ Νίκανδρος θα διακονεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου Αριδαίας.