Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 γιορτάστηκε με λαμπρότητα η μνήμη του σύγχρονου Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ομολογητή στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, όπου υπάρχει το φερώνυμο παρεκκλήσιο.



Την παραμονή της εορτής στον κατάμεστο ιερό ναό τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κανσίζογλου. Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία του ιερού λειψάνου του εορταζομένου Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού σύμφωνα με την τάξη του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως, στην Κριμαία, όπου και βρίσκεται αποθησαυρισμένο το ιερό σκήνωμα του αγίου σε ασημένια περίτεχνη λάρνακα και τελείται μεγάλη πανήγυρις. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέσθηκε το Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς εις τον Άγιο Λουκά και αποδόθηκαν εμμελώς τα εγκώμια προς τον Άγιο.
Κατά την ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο.
Κατά το πέρας της Θ. Λειτουργίας σε μία σεμνή και συγκινητική τελετή τιμήθηκε ο πολιός ιεροψάλτης του αριστερού αναλογίου του ιερού ναού, κ. Ιωάννης Νικολαΐδης, με αφορμή την αποχώρησή του από την θέση του Λαμπαδαρίου. Κατ᾿ αυτήν αναγνώσθηκε ευχαριστήριος επιστολή του Σεβ. Ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης για την πολυετή του προσφορά στο ναό και για την άριστη συνεργασία του με τους εφημερίους. Επίσης ο Σεβασμιώτατος τον κατέστησε επίτιμο ιεροψάλτη του ναού, ενώ του ζήτησε να εφαρμόζει το ψαλμικό «Άσω τω Κυρίω εν τη ζωή μου, ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω». Εκ μέρους της ενορίας ο Προϊστάμενος του ιερού ναού, Πρωτοπρ. Κυριακός Χατζηδήμου, του δώρισε μία ασημένια εικόνα της Παναγίας.
Μορφές εκκλησιαστικές σαν τον κυρ-Γιάννη, τον ψάλτη, τείνουν να εκλείψουν. Διακόνησε το ιερό αναλόγιο της ενορίας του με σεμνότητα και ήθος, με αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία καθημερινά, πρωί και βράδυ, ανελλιπώς.
Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε το μυστήριο του ιερού Ευχελαίου, ενώ την επόμενη, Τετάρτη 12 Ιουνίου το απόγευμα, εψάλη ο Παρακλητικός κανόνας εις τον άγιο Λουκά, όπως γίνεται και κάθε Τετάρτη κατά την διάρκεια του έτους.