Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΠΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, κατά τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την προεδρία του Καθηγητού Γεωργίου Βράνου, αναγορεύθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Αποστολίδης, σεπτή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, καθώς ο εν λόγω ιερεύς υπηρετεί ως Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αψάλου.

Ο π. Βασίλειος είναι έγγαμος κληρικός και αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Μουσική. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής που εκπόνησε ήταν: «Ο Πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος (1920-1988): συμβολή στην ιστορία, ερμηνεία και εκτέλεση της ψαλτικής στη Θεσσαλονίκη κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνος». Κατά την υποστήριξη της διατριβής του, ο π. Βασίλειος υπογράμμισε ότι η μελέτη και η καταγραφή της τοπικής εκκλησιαστικής ιστορίας αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη σύνολη ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδίως όταν αυτή αφορά προσωπικότητες που ανάλωσαν τη ζωή τους στη διακονία της Εκκλησίας και επισφράγισαν με την παρουσία τους στο αναλόγιο τη διδασκαλία και διάδοση της ψαλτικής τέχνης. Η ως άνω διατριβή, παρουσιάζει την προσωπογραφία του Χρυσάνθου Θεοδοσοπούλου, ερευνά την ιεροψαλτική του σταδιοδρομία και εξετάζει σε επίπεδο ερμηνείας και εκτέλεσης, μέρος του μελογραφικού του έργου. Επιβλέπων Καθηγητής ήταν ο π. Νεκτάριος Πάρης, Αναπλ. Καθηγητής Τ.Μ.Ε.Τ, μέλη της τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής ο κ. Αθανάσιος Ζέρβας, Καθηγητής Τ.Μ.Ε.Τ, η κα Άννα-Μαρία Ρεντζεπέρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Τ.Μ.Ε.Τ., και μέλη της επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής η κα Αγγελική Καθαρίου, Επίκ. Καθηγήτρια Τ.Μ.Ε.Τ, ο κ. Διονύσιος Πολίτης, Επίκ. Καθηγητής Τμ. Πληροφορικής του Α.Π.Θ., ο π. Χρυσόστομος Νάσσης, Επίκ. Καθηγητής Τμ. Ποιμαντικής Θεολογίας του Α.Π.Θ, και ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκ. Καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Η διατριβή του π. Βασιλείου χαρακτηρίστηκε από τα μέλη της επταμελούς επιτροπής ιδιαιτέρως πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα, κρίθηκε με βαθμό «Άριστα» και ο ίδιος επαινέθηκε για την πολυετή και κοπιώδη προσπάθεια του.
Κατά την τελετή της αναγόρευσης, ο π. Βασίλειος, έπειτα από τη διαβεβαίωση που έδωσε, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στους Καθηγητές και Δασκάλους του, στην οικογένειά του, καθώς και στον οικείο Ποιμενάρχη για την εν γένει στήριξη και συμπαράσταση που έτυχε καθ΄ όλη τη διάρκεια της διδακτορικής αυτής σπουδής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τμήματος για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν, συνεχάρη εγκαρδίως τον π. Βασίλειο για το ζήλο και την εργατικότητά του και εξήρε το  ποιμαντικό έργο που επιτελεί στη ενορία του, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι για την Εκκλησία να διαθέτει μορφωμένους κληρικούς, ιδιαιτέρως όταν αυτοί αποκτούν εξειδικευμένη γνώση.