Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ

Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (ΙΠΕ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κατά την επιμορφωτική περίοδο Σεπτέμβριος 2020 - Φεβρουάριος 2021 πρόκειται να υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως με θέμα: «Κοινωνικοπρονοιακή Εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα πένθους».

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε εθελοντές, στελέχη και συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και άλλων φορέων που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων για την υποστήριξη του έργου που προσφέρεται στις κοινωνικοπρονοιακές και λοιπές εκκλησιαστικές δομές και στοχεύει να:

I. Παρουσιάσει τη διδασκαλία της Εκκλησίας για το θάνατο και την υποστήριξη των πενθούντων, ώστε οι παρεμβάσεις να ερείδονται επί ορθού θεολογικού εδάφους.
ΙΙ. Καταρτίσει στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το πένθος, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όσον αφορά στην προσέγγιση, τη συμπαράσταση και την υποστήριξη των πενθούντων και την αντιμετώπιση ειδικών ποιμαντικών ζητημάτων που σχετίζονται με το πένθος.
ΙΙΙ. Να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ομαλή ή όχι αντιμετώπιση του πένθους και να προσφέρει γνώσεις προς κατανόηση των ψυχολογικών διαδικασιών που διέρχονται οι πενθούντες,
IV. Να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των ειδικών καταστάσεων που σχετίζονται με το πένθος (αυτοκτονία, απώλεια παιδιού, χρονίως πάσχοντες καταληκτικοί ασθενείς κ.α.) καθώς και τους τρόπους και τα σημεία αναγνώρισης των επιπλοκών του πένθους.
IV. Καταρτίσει στην αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η έκφραση και η βίωση του πένθους στην εποχή μας, καθώς ο κοινωνικός βίος ενισχύει την απομόνωση και την μείωση των διαπροσωπικών υποστηρικτικών σχέσεων.

Το θέμα περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενότητες (αντικείμενα εξειδίκευσης):

1.1 ΕΝΑΡΞΗ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1.2 ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΕΝΘΟΥΝΤΩΝ
2. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΕΝΘΟΥΝΤΩΝ
3. ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ
4. Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΕΝΘΟΥΝΤΩΝ
5. ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
6. ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ

Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται σε ψηφιακή μορφή (σάρωση της συμπληρωμένης και υπογεγραμμένης αιτήσεως σε μορφή pdf) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως: imepa.gt@gmail.com μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2020. Επίσης μπορούν να αποστέλλονται (συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες) και στο φαξ 2103001858.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως (τηλ. 2381023500 εσωτερικό 3).
Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (δρ.Θ.).

Μπορείτε λάβετε ηλεκτρονικά (pdf) την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για αναλυτική ενημέρωση και την Αίτηση Συμμετοχής για να την συμπληρώσετε.