Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Την Κυριακή της Πεντηκοστής (12.6.2022) ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ λειτούργησε στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Εδέσσης (παλαιά Μητρόπολη). Συλλειτούργησαν με τον Σεβασμιώτατος οι ιεροκήρυκες της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος και Αρχιμ. Χερουβείμ Τσίνογλου, ο προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγ. Σκέπης Εδέσσης Αρχιμ. Χριστόδουλος Καραγιάννης και οι διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Παντελεήμων αναφερόμενος στην πρόρρηση του προφήτου Ιωήλ για την έκχυση του Αγίου Πνεύματος σε κάθε άνθρωπο. Σχολιάζοντας τον προφητικό λόγο, ότι όποιος επικαλεσθεί το όνομα του Κυρίου θα σωθεί, ανέφερε ότι το όνομα αυτό είναι το όνομα του Κυρίου Ιησού Χριστού, ενώ η επίκληση αυτού του ονόματος οδηγεί στην μετοχή στο μυστήριο της Εκκλησίας και αποτελεί αφετηρία της θεμελιώδους στην ασκητική παράδοση και την πνευματική ζωή προσευχής του Ιησού (Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με).
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε νέο Αρχιδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως τον διάκονο και μοναχό Νίκανδρο. Στην σύντομη προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ανάπαυσή του για την μέχρι τώρα διακονία του π. Νικάνδρου και του έδωσε πατρικές ευχές.