Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ

Προς
Τον ευσεβή κλήρο και λαό
της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί·
Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη ο Κύριος!

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν! Όλοι οι πειρασμοί έχουν ημερομηνία λήξεως. Το ίδιο και ο πειρασμός της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες. Οι Εκκλησίες άνοιξαν και πάλι για τους πιστούς και σιγά σιγά επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Οι καμπάνες στις εκκλησίες χτυπούν και πάλι χαρμόσυνα και ο λαός σαν διψασμένο ελάφι προστρέχει στις πηγές των υδάτων, στους Ιερούς Ναούς, για να λάβει άφθονη την δρόσο του Αγίου Πνεύματος.

Ο Θεός έσεισε την γη, αλλά και πάλι την έστησε. Την έσεισε παιδαγωγικά λόγῳ των αμαρτιών μας, για να μας οδηγήσει προς μετάνοια, αλλά και την έστησε και πάλι, από φιλανθρωπία, διότι δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού αλλά την επιστροφή του και την σωτηρία του. Σ' Αυτόν πρέπει κάθε δόξα και ευχαριστία για όλα όσα οικονομεί και παραχωρεί για την σωτηρία μας.

Φέτος βιώσαμε έντονα την πένθιμη περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Νιώσαμε τον πόνο όλης της ανθρωπότητος, όταν μετά την πτώση του Αδάμ, χωρίσθηκε από τον Θεό, βγήκε από τον παράδεισο και υποτάγηκε στον άδη. Και ιδού τώρα μέσα στην χαρμόσυνη περίοδο του Πεντηκοσταρίου, που όλα ευωδιάζουν από την πνοή της αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με την επιστροφή μας στις Εκκλησίες, αισθανόμαστε να εισερχόμαστε και πάλι στον παράδεισο. Η φλογίνη ρομφαία τα νώτα δίδωσι. Ο Χριστός επάτησε τον θάνατο με τον θάνατό Του και εμείς πανηγυρίζουμε ακόμη πιο έντονα φέτος το κοσμοσωτήριο αυτό γεγονός. Στερημένοι τόσο καιρό τον εκκλησιασμό, γνωρίσαμε πόσο οδυνηρό είναι να βρισκόμαστε έξω από τον Οίκο του Θεού και τώρα μέσα στις Εκκλησίες νιώθουμε να μεταβήκαμε από τον θάνατο στην ζωή. Όντως «κρείσσων ημέρα μία εν ταις αυλαίς του Κυρίου υπέρ χιλιάδας· (Ψ. 83, 11).
Ως ποιμενάρχης της λογικής ποίμνης της Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, χαίρομαι που βλέπω νοητώς και αισθητώς σήμερα τα τέκνα του Θεού συνηγμένα κύκλῳ της Αγίας Τραπέζης μέσα στους Ιερούς Ναούς να δοξάζουν και να υμνούν τον αναστάντα Κύριο και να προσέρχονται με πόθο στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Σε συνεργασία με τους ιερείς της Μητροπόλεώς μας έχουμε φροντίσει να τελούνται συχνές θείες λειτουργίες, όπου μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα, να τελείται και δεύτερη θεία λειτουργία στην ίδια ενορία την ίδια ημέρα από διαφορετικούς ιερείς, προκειμένου κανένας πιστός να μην στερηθεί του Επιουσίου Άρτου, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, καθώς και της θείας λατρείας, η οποία ενώ τελείται επί γης, μας μεταφέρει με πνευματικό τρόπο στον ουρανό· στην ουράνια εκκλησία όπου Άγιοι και Άγγελοι δοξολογούν ακαταπαύστως μέρα και νύχτα τον εν Τριάδι ένα Θεόν.
Εύχομαι από καρδίας ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός με τις πρεσβείες της Παναγίας Μητρός Του και πάντων των Αγίων Του να διαφυλάσσουν πάντοτε από κάθε πειρασμό και κίνδυνο όλο τον πιστό λαό της Μητροπόλεώς μας, κληρικούς και λαϊκούς, άρχοντες και αρχομένους, νέους και ηλικιωμένους, αλλά και όλο τον κόσμο, και να μας χαρίζει υγεία, μακροζωΐα, άφθονη θεία χάρη και δόξα και την αγαλλίαση τής αναστάσιμης χαράς. Αμήν.

Προς Θεόν Ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ