Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜ. ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΘΙΜΟΥ

Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης με ομιλητή τον Αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου και θέμα: «Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία».

Ο ομιλητής βασιζόμενος στην Αγιογραφική και την Πατερική διδασκαλία τόνισε ότι σκοπός της Εκκλησίας είναι η σωτηρία όλων των πιστών και ότι η ενότητα αποτελεί δώρο Θεού. Αιτία της διάσπασης είναι το πεπτωκός γνωμικό μας θέλημα, η μη τήρηση των εντολών του Θεού. Αντίθετα η εν Χριστώ υπακοή προσφέρει τις προϋποθέσεις αυτής της ενότητας. Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία διαφαίνεται: α) στα δόγματα της πίστεως, β) στο διδακτικό και κηρυκτικό της έργο με την ευθύνη του Επισκόπου, γ) στην θεία λατρεία και ειδικότερα στο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, δ) στην άσκηση της διοικητικής εξουσίας, η οποία βασίζεται στο Συνοδικό σύστημα (δηλαδή στην συνοδικότητα χωρίς όμως την κατάργηση της ιεραρχικότητας), και ε) στην υπό τον Επίσκοπο ενότητα, η οποία εκπηγάζει από την λειτουργική ενότητα και απλώνεται στην διοίκηση και την συνολική δράση της Εκκλησίας. Μάλιστα κατά τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, όποιος σχίζει αυτή την ενότητα «βασιλείαν Θεού ου κληρονομεί».
Τέλος σημείωσε ότι η ενότητα μέσα στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, είναι διαρκής πράξη ασκήσεως και διαρκής προσευχητική αναζήτηση. Αυτή η ενότητα είναι ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας, οι οποίες αποκάλυψαν δυστυχώς πολλές αδυναμίες και ελλείψεις.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση επί του θέματος με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ.