Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μέγας Αγιασμός τελέσθηκαν κατά την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων (6.1.2022) τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως, ο Πρωτοπρ. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, οι εφημέριοι του Ι. Ναού και διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Γ. Χατζηγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.
Στο κήρυγμά του ο π. Νικόλαος τόνισε ότι στα Θεοφάνια πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση όλης της ανθρωπότητος. Στο πρόσωπο του Χριστού, που αναγνωρίσθηκε ως αγαπητός Υιός από τον Θεό Πατέρα Του, όχι μόνο αναφορικά με την θεία φύση Του, αλλά και με την ανθρώπινη φύση του, όλη η ανθρωπότητα έλαβε την αναγνώριση και Υιοθεσία. Την υιοθεσία αυτή λαμβάνει κάθε άνθρωπος προσωπικά στο βάπτισμά του. Αφού οι χριστιανοί στο βάπτισμά μας γινόμαστε υιοί Θεού, άρα γινόμαστε συγκληρονόμοι του Χριστού στην αιώνια βασιλεία του και δεν υπάρχει για μας θάνατος, φτάνει με την ελεύθερη βούλησή μας να διατηρήσουμε την υιοθεσία που δωρεάν λάβαμε. Αυτή η υιοθεσία του βαπτίσματος είναι το σπουδαιότερο πράγμα στην ζωή μας και δεν φοβόμαστε μήπως φύγουμε από την πρόσκαιρη ζωή γρηγορότερα ή αργότερα, πολύ περισσότερο δεν υποτασσόμαστε σε αντίθεα θελήματα οποιουδήποτε δικτάτορος, ο οποίος προκειμένου να μας χαρίσει κάποια παράταση της εδώ ζωής ζητά από εμάς πράγματα αντίθετα από την χριστιανική μας ιδιότητα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ