Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 εορτάσθηκε με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ομολογητή, στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών, εντός του οποίου υπάρχει φερώνυμο παρεκκλήσιο. Εφέτος η εορτή του Αγίου (11 Ιουνίου) συνέπιπτε με το Ψυχοσάββατο προ της Πεντηκοστής γι’ αυτό και η εορτή του μετατέθηκε την Τρίτη μετά του Αγίου Πνεύματος.
Την παραμονή της εορτής (13/6) τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Χατζηδήμου, θεολόγος και ιατρός. Στο τέλος του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε λιτανεία του ιερού λειψάνου του εορταζομένου Αγίου πέριξ του Ιερού Ναού σύμφωνα με την τάξη του ιερού ναού Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως Κριμαίας, όπου και βρίσκεται αποθησαυρισμένο το ιερό σκήνωμα του αγίου σε ασημένια περίτεχνη λάρνακα και τελείται μεγάλη πανήγυρις. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέσθηκε το Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς του Αγίου Λουκά και αποδόθηκαν εμμελώς τα εγκώμια προς τον Άγιο.

Την ημέρα της εορτής, Τρίτη 14 Ιουνίου, τελέσθηκε πανηγυρικά Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος κατά την άφιξή του μετέφερε την τιμία κάρα του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, προκειμένου να τεθεί σε προσκύνηση κατά την διάρκεια των ιερών ακολουθιών. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι Πανοσιολ. Αρχιμανδρίται Ισίδωρος Κυριάζος και Θεόκλητος Κουρκούτας, οι εφημέριοι του ιερού ναού και άλλοι κληρικοί της ιεράς Μητροπόλεως. Στον εορτασμό μετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.
Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε το μυστήριο του ιερού Ευχελαίου. Την επόμενη, Τετάρτη 15 Ιουνίου το απόγευμα, θα ψαλεί -όπως κάθε Τετάρτη κατά την διάρκεια του έτους- η Παράκλησις του Αγίου.