Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Με Αρχιερατική συγχοροστασία και συλλείτουργο εορτάσθηκε για πρώτη φορά η Σύναξις των εν τη Ιερά Μητροπόλει Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας διαλαμψάντων αγίων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.
Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 στις 18.00, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Προ της ενάρξεως του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης, από τον προεξάρχοντα Ιεράρχη στην είσοδο του ιερού ναού και δέησις, ενώ ο ίδιος κήρυξε και τον θείο λόγο.
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος τόνισε ότι οι τιμώμενοι άγιοι είχαν κοινό γνώρισμα την αγάπη στον Χριστό και στον πλησίον και απέδειξαν την αγάπη τους με την τήρηση των εντολών και την ενεργή συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας. Προσέθεσε επίσης, ότι ο κοινός εορτασμός των Αγίων της Μητροπόλεως αποτελεί αρχαία παράδοση της Εκκλησίας και ανέφερε σχετικά παραδείγματα. Η Εκκλησία είναι οικουμενική πραγματικότητα και αγκαλιάζει όλους και τους αγιάζει ανεξάρτητα από τις διαφορές φυλής, φύλου κ.λπ. Όποιος έχει τον Θεό, έχει και όλα τα δώρα του Θεού. Γι᾿ αυτό δεν πολεμά με τους άλλους, αλλά αγαπά όλους και ζει την ενότητα μέσα στην Εκκλησία. Κατακλείοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ για το συνολικό έργο του και του ευχήθηκε για την συμπλήρωση είκοσι ετών αρχιερατικής διακονίας.
Κατά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. ποιμενάρχης της Ι. Μ. Εδέσσης έλαβε τον λόγο και περιέγραψε το ιστορικό της καθιερώσεως της τιμής του κάθε αγίου της Μητροπόλεως καθώς και της Συνάξεώς τους.

Την ημέρα της εορτής, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης. Στο κήρυγμά του ο προεξάρχων Αρχιερεύς εξήρε το γεγονός ότι ο Χριστός δεν μας βλέπω ως δούλους Του, αλλά ως φίλους. Η σχέση φιλίας όμως με τον Χριστό απαιτεί να ζούμε ζωή ευάρεστη σ᾿ Αυτόν. Να το αγαπούμε αληθινά και όχι τυπικά. Διαφορετικά δεν διαφέρουμε από τους απίστους. Γι᾿ αυτό στο Ευαγγέλιο τονίζει πως η αγάπη προς τους εχθρούς αποτελεί σαφή απόδειξη, ότι είμαστε φίλοι του Χριστού και διαφέρουμε από τους ασεβείς. Αυτή την αγάπη είχαν και οι Άγιοι της Μητροπόλεως, των οποίων την μνήμη εορτάζουμε σήμερα, σημείωσε. Οι άγιοι Ιεράρχες με την θυσιαστική ζωή τους ενεργούσαν εις τύπον και τόπον Χριστού. Έδιναν την μαρτυρία της ζωντανής παρουσίας του Χριστού στην Μητρόπολη. Οι άγιοι Μάρτυρες με το μαρτυρικό τους τέλος απέδειξαν την έμπρακτη αγάπη τους στον Χριστό. Όλα τα έδωσαν στον Χριστό, ακόμη και την ίδια τους την ζωή, δίνοντας την μαρτυρία τους γι᾿ Αυτόν ενώπιον αρχόντων και των ισχυρών της γης. Και ολοκλήρωσε τον λόγο του ευχόμενος αυτούς, τους αγίους, να τιμούμε πάντοτε, για να έχουμε την προστασία τους και να αξιωθούμε μαζί τους να συμμετάσχουμε στην ουράνια δόξα.

Στις ιερές ακολουθίες έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Εδέσσης Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και μεγάλος αριθμός κληρικών εκ της Ι. Μητροπόλεως και εκτός αυτής. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης, Β. Βασιλειάδης και η κ. Θ. Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Ταξιαρχίας Υποστράτηγος Ά. Ηλιόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.

Κατά την εορτασμό εψάλη για πρώτη φορά η ειδική ακολουθία των εν τη Ιερά Μητροπόλει Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας διαλαμψάντων Αγίων, την οποία συνέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ. Η Σύναξις των Αγίων της Ι. Μητροπόλεως θα τελείται κάθε έτος την πρώτη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου.