Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Μ. ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε η πανήγυρις των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Σκέπης Εδέσσης. Την παραμονή της εορτής (7.00 μ.μ.) πραγματοποιήθηκε με τις αρμόζουσες τιμές η υποδοχή της ιεράς κάρας του αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου, την οποία μετάφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελασσώνος και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελασσώνος αναφερόμενος στο αγαθό της υγείας, το οποίο συνδέεται με τους εορταζομένους αγίους. Τόνισε ότι η αληθινή ιατρική επιστήμη δεν χωρίζεται από την αρετή και την πίστη. Οι άγιοι Ανάργυροι ήταν ιατροί και θαυματουργοί. Είχαν την συνείδηση πως ήταν διαχειριστές των θείων χαρισμάτων, γι᾿ αυτό και ο Θεός τους έδωσε υπερφυσικά χαρίσματα. Για την διατήρηση της υγείας των ανθρώπων ο Θεός έδωσε φάρμακα και ιατρούς. Δεν πρέπει λοιπόν να τα περιφρονούμε. Αιτία της ασθένειας είναι η αμαρτία. Πρέπει να δώσουμε τα πρωτεία στην ψυχική υγεία και μετά στην σωματική. Έτσι θα απαλλαγούμε από την αμαρτία, την κύρια αιτία των ασθενειών. Προέτρεψε τέλος σε προσευχή, ώστε οι άγιοι Ανάργυροι να πρεσβεύουν για την λύτρωσή μας από τις αμαρτίες και τις συνακόλουθες ασθένειες.
Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των λειψάνων των αγίων Αναργύρων καθώς και των ιερών λειψάνων του αγίου Ελευθερίου και του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στις οδούς της πόλεως με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Την ημέρα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελασσώνος και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης. Στο κήρυγμά του ο προεξάρχων Αρχιερεύς υπογράμμισε το γεγονός ότι οι άγιοι Ανάργυροι συνδύασαν την επιστήμη με την αγιότητα. Συνδύασαν την επιστήμη με την αρετή, την γνώση με την πίστη. Σπούδασαν την ιατρική για να διακονούν τον πλησίον.  Χαρακτηριστικό της ζωής τους ήταν η φιλανθρωπία και το έλεος, καθώς μιμήθηκαν τον Θεό μας. Την ιδιότητά Του με την οποία κυρίως Τον γνωρίζουμε, την αγάπη και το έλεος. Ο Θεός δεν μας σώζει εξαιτίας των αρετών και των προσευχών μας, αλλά εξαιτίας του ελέους Του. Γι᾿ αυτό ζητούμε από Αυτόν κυρίως το έλεός Του. Το «Κύριε ελέησον» είναι η κατ᾿ εξοχήν προσευχή της Εκκλησίας. Συνεπώς, για να τύχουμε του ελέους Του πρέπει και εμείς να δείχνουμε έλεος στους άλλους. Διαφορετικά αντί για έλεος θα συναντήσουμε την κρίση του Θεού. Οι άγιοι Ανάργυροι ήταν και είναι πλούσιοι σε έλεος. Ας ζητούμε τις πρεσβείες τους για να έρθει σε εμάς το έλεος του Θεού και να σωθούμε.

Στον εορτασμό μετείχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Στέφανος Δέβρελης, μεγάλος αριθμός κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πιστών. Παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Πέλλας κ. Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Ι. Τσεπκεντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Α. Κοντός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Ταξίαρχος π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων. Οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά και διαδικτυακά από τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε.


ΒΙΝΤΕΟ