Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εγκαινιάστηκε στα Γιαννιτσά, την Κυριακή των Βαΐων (8/4/12) στις 11.30, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Στην τελετή παρέστησαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και της
πόλεως των Γιαννιτσών, Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, ο Δήμαρχος Πέλλας, ο Πρόεδρος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας, εκρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Φορέων της πόλεως και πολλοί Γιαννιτσιώτες.

     
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είναι απόφαση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να προωθήσει την ίδρυση Κοινωνικών Παντοπωλείων σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις. Η επωνυμία «Παναγία η Ελεούσα» προέρχεται από την εικόνα προστάτιδα της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία ονομάζεται έτσι. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ιδρύθηκε μέσα στο πνεύμα και το ήθος της Εκκλησίας μας. Η θεμελιώδης φιλοσοφία που διέπει αυτό το έργο βρίσκεται στο ασκητικό απόφθεγμα «είδες τον αδελφόν σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου». Επίσης στον λόγο του Χριστού «εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε». Ό,τι καλό προσφέρουμε στους άλλους ανθρώπους είναι σαν να το προσφέρουμε στον Ίδιο τον Χριστό.
Επίσης σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή είναι ανοιχτή στη συνεργασία όλων, προσώπων και φορέων και η συνεισφορά τους θα δημοσιεύεται ώστε να γνωρίζει ο λαός μας ποιοι τον συμπαραστέκονται.

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την ίδρυση και τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους ιερείς, τις πρεσβυτέρες και τους λαϊκούς, οι οποίοι επιθυμούν να μείνουν ανώνυμοι. Ευχαρίστησε επίσης τις επιχειρήσεις, οι οποίες προσέφεραν υλικά και εργασία για την διαμόρφωση του Παντοπωλείου, τους ιδιώτες οι οποίοι ανώνυμα ανέλαβαν την κάλυψη των ενοικίων του καταστήματος και άλλους που προσέφεραν χρηματικά ποσά. Επαίνεσε μάλιστα τους μαθητές και τους διδάσκοντες από έξι σχολεία της πόλεως, οι οποίοι ήδη επισκέφθηκαν τον χώρο και παρέδωσαν τις προσφορές τους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος προανήγγειλε την ίδρυση νέων Κοινωνικών Παντοπωλείων στα Κουφάλια και στην Έδεσσα, με την προοπτική να αυξηθεί ο αριθμός τους στην Ιερά Μητρόπολη ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες. Ευχαρίστησε επίσης τους κληρικούς των φιλοπτώχων ταμείων και των ενοριών της πόλεως, οι οποίοι ανέλαβαν να στηρίξουν την λειτουργία αυτής της προσπάθειας σε βάθος χρόνου.

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του το Κοινωνικό Παντοπωλείο διαθέτει προϊόντα αξίας 22.000€ τα οποία θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων από την Μ. Δευτέρα (ώρες 10.00 έως 14.00). Υπολογίζεται ότι μηνιαίως θα διατίθενται δωρεάν προϊόντα αξίας 7.000 € περίπου στους 142 δικαιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν προϊόντα συνολικής αξίας 60€ ή 40€ μηνιαίως, αναλόγως των αναγκών τους.




Φωτογραφίες: studio ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ 2382025019