Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Μια νέα και επίκαιρη έκδοση κυκλοφόρησε η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με τίτλο «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ».

Πρόκειται για πρωτότυπη παρουσίαση όλων των κληρικών της περιοχής που περιλαμβάνεται σήμερα στην Μητροπολιτική επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, οι οποίοι συμμετείχαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Το εξώφυλλο κοσμούν ορισμένοι από τους επιφανέστερους «Πρωταγωνιστὲς
της Ελευθερίας», όπως οι Μητροπολίτες Στέφανος και Διονύσιος και ο Αρχιμανδρίτης Νίκανδρος, ο ελευθερωτής της Αριδαίας. Στο φόντο διακρίνεται ο ιστορικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (Μητρόπολη), κέντρο του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και του Μακεδονικού Αγώνα. Σε αυτόν τελέσθηκε το πρώτο μνημόσυνο για τους πεσόντες της μάχης των Γιαννιτσών και η πρώτη Δοξολογία για την απελευθέρωση (20.10.1912).

Η έκδοση στο δεύτερο μέρος της περιέχει επίσης αποσπάσματα από το ανέκδοτο  χειρόγραφο ημερολόγιο του Μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης και Πέλλης κυρού Διονυσίου, ο οποίος κατέγραψε την εμπειρία του ως στρατιωτικός ιερέας κατά την ένδοξη μάχη των Γιαννιτσών.
Περιλαμβάνονται ακόμη ιστορικοί πίνακες και πολλές φωτογραφίες της εποχής, ενώ η τελευταία σελίδα περιέχει ένα πρωτότυπο ποιητικό καλωσόρισμα του υμνογράφου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος τίμησε την Εκατονταετηρίδα από την Απελευθέρωση των πόλεων της Έδεσσας και των Γιαννιτσών με την παρουσία του και παρέστη στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου (19.10.2012).

Κεντρική Διάθεση:
Βιβλιοπωλείο Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Τηλ. 2381025278.