Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

«ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ» - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο έναν καινούριο ψηφιακό δίσκο (CD) με τον τίτλο «ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ».

Η πρωτότυπη και επίκαιρη αυτή εργασία περιλαμβάνει τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα, τα οποία μετά από πολυετή έρευνα κατέγραψε, ενορχήστρωσε και ηχογράφησε με την ορχήστρα χάλκινων «Οι Μακεδόνες» -μετέχοντας στα περισσότερα και ως τραγουδιστής- ο εκπαιδευτικός και
μουσικός κ. Απόστολος Τσέρνος.


Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας πολυχρόνιας και κοπιαστικής εργασίας, που αφορά στην έρευνα και την διάσωση τραγουδιών, πολλά από τα οποία τραγουδούσε όχι μόνον ο ελληνικός λαός της Μακεδονίας πριν από τον ένοπλο αγώνα και κατά τη διάρκειά του, αλλά τα τραγουδούσαν και οι ίδιοι οι ηρωϊκοί αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα.
Οι γενιές που έζησαν τον Αγώνα μέχρι και την δεκαετία του  40 είχαν ιδιαίτερη προτίμηση σε τραγούδια σαν κι αυτά. Τα τραγουδούσαν και στα γλέντια ακόμη, παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό τους είναι κυρίως ιστορικό και συχνά παρουσιάζει την τραγικότητα του πολέμου. Άλλωστε στην ιστορία του Έλληνα η χαρά πάντα συνδέεται με τη θυσία, η νίκη με τον πόνο, ο θάνατος με την Ανάσταση, όπως διδάσκουν τα Ευαγγέλια και τα συναξάρια της Ορθόδοξής του Πίστης.

Από μουσικής πλευράς η έκδοση αποτελεί μία πρωτόγνωρη δημιουργία για τα δεδομένα του δημοτικού τραγουδιού.
α. Παίρνουν μέρος στην ορχήστρα χάλκινων μέχρι και 16 όργανα με άρτια ενορχήστρωση.
β. Έγινε ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά επιτυχημένο πάντρεμα των παραδοσιακών οργάνων με όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Ο ήχος αυτός μαζί με τον χορευτικό ρυθμό, τον δυναμισμό αλλά και το μακρόσυρτο λυρικό και λυγμικό τραγούδι προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στη συνολική μουσική παραγωγή.


Το συνοδευτικό φυλλάδιο (σσ. 44) περιέχει εκτενείς και πρωτότυπες πληροφορίες μουσικολογικού και ιστορικού χαρακτήρα συνοδευόμενες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ο Α. Τσέρνος έγραψε την Εισαγωγή και τα σχόλια στα τραγούδια. Η μουσικολογική εισαγωγή και τα σχετικά σχόλια οφείλονται στον κ. Θωμά Αποστολόπουλο, Διδάκτορα Μουσικολογίας. Την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης (Δρ.Θεολ.), Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συνεισφορά πολλών από τους συντελεστές ήταν αφιλοκερδής, ενώ η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» ενίσχυσε έμπρακτα την πρώτη έκδοση του ψηφιακού δίσκου.


Κεντρική Διάθεση:
Βιβλιοπωλείο Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Τηλ. 2381025278.