Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Με την παρουσία δύο Αρχιερέων και εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση των πιστών πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις της Αγίας Χρυσής στον τόπο της καταγωγής και του δια Χριστόν μαρτυρίου της, το χωριό Χρυσή της Αλμωπίας. Κατά την διάρκεια του εορτασμού τέθηκε σε προσκύνηση ιερό λείψανο του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού (1890-1964).

Το απόγευμα της Παρασκευής 12/10, στις 18:00, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης τόνισε ότι ο Χριστός δίνει την ύπαρξη και το νόημα στην πατρίδα μας Ελλάδα, ενώ μακριά από τον Χριστό μας περιμένει η απώλεια. Ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας.
Παρέστησαν ο δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ. Μπίνος και ο δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου.

Την ημέρα της εορτής, Σάββατο 13/10, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και του ποιμενάρχου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με την συμμετοχή πολλών κληρικών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κοζάνης, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ από το Εμπόριο της Πτολεμαΐδας αφηγήθηκε ενώπιον του εκκλησιάσματος την θαυμαστή εμφάνιση της αγίας Χρυσής σε μικρό παιδί κατά τον Εσπερινό της εορτής Της στο χωριό Εμπόριο το προηγούμενο έτος.
Πλήθος λαού από την περιοχή αλλά και άλλες περιοχές εντός και εκτός της Ι. Μητροπόλεως μετείχαν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Παρέστησαν επίσης η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη και οι δήμαρχοι Αριδαίας και Έδεσσας. Τις ιερές ακολουθίες μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε.