Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΑΡΧΙΜ. ΕΦΡΑΙΜ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 17.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύναξη των Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Ανθίμου, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στον λόγο του Θεού και την αφομοίωσή του κατά το κατηχητικό έργο.
Τόνισε κατ᾿ αρχήν ως προϋποθέσεις αποδόσεως του κατηχητικού έργου την υπευθυνότητα του κατηχητή, την διάκριση και το μέτρο κατά την κατήχηση ανάλογα με το ακροατήριο, την στήριξη της κατηχήσεως στην ιερά παράδοση της Εκκλησίας και όχι σε προσωπικές απόψεις όπως και στην συναίσθηση της αμαρτωλότητος και την ταπείνωση από την πλευρά του κατηχητή, ο οποίος θα πρέπει να έχει ως κίνητρο στην διακονία του την αγάπη. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο λόγος του Θεού θα πρέπει να προσαρμόζεται στις πνευματικές προϋποθέσεις των κατηχουμένων και να είναι κατά περίπτωση δογματικός, ηθικός, χωρίς αλλοίωση της διδασκαλίας της Εκκλησίας, θεραπευτικός, με σκοπό την ίαση από τα πάθη- και παρακλητικός, παρηγορητικός δηλαδή για την ψυχή του πονεμένου ανθρώπου, ελπιδοφόρος και ικανός να οδηγήσει σε πνευματικά ύψη.
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, κατά την οποία παρέμβαση έκανε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατηχητικού έργου με βάση την πολυετή εμπειρία του σε αυτό.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους δύναμη και επιτυχία στην αρχόμενη διακονία τους.